Debat

Handelskrigen slutter, når det rammer amerikanske aktiver

Præsident Trumps handelskrig har rystet markeder og økonomier, men i USA rykker finansmarkederne sig knap nok

Præsident Donald Trump fortsætter med at lægge arm med en lang række af verdens lande i forventning om at nedbringe de amerikanske handelsbalanceunderskud. At dømme efter bevægelserne på de finansielle markeder er der god grund til at forvente, at Trump vil forsøge at presse sine modstandere lidt mere. Men hvis prisfald begynder at ramme de amerikanske aktiver, kan det få Trump til at ryste på hånden.

De kinesiske aktier har de seneste måneder faldet ganske massivt. Alene siden maj er der tale om et fald på 15 pct. Samtidig er den kinesiske valuta Yuan også svækket overfor dollaren, men ikke i særlig omfang overfor andre større valutaer, som eksempelvis euro. Det skyldes, at der har været tale om en markant dollarstyrkelse overfor en lang række større valutaer herunder ikke kun men ikke mindst euro og det britiske pund.

Det seneste angreb har Trump leveret mod Tyrkiet bl.a. på grund af fængslingen af den amerikanske præst Andrew Brunson. Den tyrkiske præsident Erdogan mener, at præsten har spillet en rolle i det tyrkiske oprør i 2016, men Trump og den amerikanske administration kræver, at præsten bliver sat fri. Forleden skruede Trump bissen yderligere på overfor Tyrkiet ved at lægge en straftold på 20 pct. på aluminium og 50 pct. på importeret stål.

Det fik en overgang investorerne til at gå i panik, og den tyrkiske lira faldt kortvarigt med 20 pct. overfor dollaren. I den henseende er det vigtigt at holde fokus: Den tyrkiske lira styrtdykker ikke på grund af tolden alene, men fordi tolden får det tyrkiske økonomilæs til at blive for tungt og vælte. Kombinationen af en stor udlandsgæld, større underskud på betalingsbalancen, sammenblanding af økonomi, politik og religion og en centralbank, som næppe kan siges at fungere uafhængigt, er de bagvedliggende og udløsende ingredienser.

Mens der således er stor usikkerhed at spore i de lande, som Trump går i økonomisk krig med, ser situationen anderledes og mere stabil ud i USA. De amerikanske aktier er ikke faldet nævneværdigt, og dollaren er efter de seneste ugers stigninger nu syv procent stærkere overfor euroen i forhold til ved nytår. Så længe der ikke sker noget særligt med de amerikanske aktiver og udviklingen er den modsatte andre steder, er der god grund til at forvente, at Trump vil forsøge at presse lande til indrømmelser.

I det omfang, hvor amerikanske aktier skulle komme ud for en større rutschetur, er der grund til fra den kant at forvente en mere opblødende holdning fra Trump. Man kunne næsten få det indtryk, at det for Trump forholder sig som reglerne er i fodboldturneringer: Mål scoret på udebane tæller dobbelt.

Læs også
Top job