Debat

Det begynder med en frisørsalon og ender med en Ferrari. Tror du selv på den?

To kvinder har en alternativ version af livet som iværksætter. Man behøver ikke ofre alt.

Hvis ikke den unge smukke heltinde til sidst i filmen til giver sit ja til den unge smukke helt, men til en tyndhåret revisor fra Rungsted, der bød ind med en sundudsigt og en fordelagtig ægtepagt, så går eventyret ikke op. På samme måde er det med iværksættere. Hvis ikke iværksættere arbejder 90 timer om ugen og ender med en Ferrari i garagen, så går eventyret ikke op.

Men i denne uge stod to kvindelige iværksættere frem og fortalte, at den virkelige virkelighed altså ikke behøver at være som i eventyret.

Man kan godt starte en virksomhed uden at arbejde i døgndrift og belåne huset til sidste tagsten. Tilsammen har de to kvinder 14 års erfaring i faget. De står altså for andet end løs snak.

Deres input er velgørende. Af flere grunde. Tidens iværksætterhype har skabt en fortælling, der ligner Lottos. Hver måned bringer mindst én historie om en mand eller kvinde, der har fået vekslet indsatsen til et liv med Ferrari.

Men narrativet holder ikke. Lotto er på bunden et spil, hvor hundredetusindevis af mænd og kvinder vinder et sted mellem ingenting og en gevinst, der rækker til en pizza med ekstra rejer. Det herskende iværksætter-narrativ holder heller ikke. Desværre. Danmark har ikke en hær af mennesker, der startede med at åbne en frisørsalon eller en netbutik med sygrej og nu har et liv med Ferrari. Virkeligheden er ganske anderledes. For når det kommer til stykket, skal mindre end hver tiende dansker nyde noget af et liv uden feriepenge og frugtordning. Danmark har det tredjelaveste antal selvstændige i EU.

De to kvinder sætter fingeren på, at den store, heroiske iværksætterfortælling har nogle mangler. De peger blandt andet på, at der findes en kvindeversion af fortællingen, som ikke nødvendigvis begynder en mørk og stormfuld nat med en masse 90 timers arbejdsuger og en kæmpegæld til banken. Man kan faktisk godt lykkes uden.

Værd er det at tilføje, at heller ikke alle iværksættere ender med et trecifret millionbeløb i banken. Eller en Ferrari. Man må finde sin egen vej. Det kongelige danske socialdemokratiske lønmodtagersamfund elsker bare eventyr, hvor alt ender godt, og den smukke unge iværksætter i filmens sidste scene sætter sig ind i sin Ferrari og kører væk. Væk fra feriepenge- og frugtordningsforudsigeligheden.

Den fremherskende iværksætterfortælling kunne godt se ud til at have et problem. Måske to.

Det ene problem er, at fortællingen måske ikke appellerer til kvinder. Andelen af kvindelige iværksættere er faldet. Det andet problem er, at den fremherskende fortælling måske egentlig heller ikke appellerer til danskerne i al almindelighed. Ikke rigtigt. Når de befinder sig i en rus af overmod, rødvin og lørdagsslik køber de ind på eventyret. Bestemt. Men så bliver det mandag. Og så skal de alligevel ikke nyde noget. Det viser EU-statistikken.

Så var det på tide med en ny fortælling?

Læs også
Top job