Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Techgiganterne truer vores demokrati

Det er på tide, at vi i EU begynder en seriøs debat om at splitte de gigantiske techmonopoler op. Deres størrelse alene betyder, at de kan true selve vores demokratiske fundament

Lisbeth Bech Poulsen (SF), skatte- og finansordfører.

En række internationale teknologigiganter har tilranet sig en central og farlig position på tværs af verdens demokratier. Multinationale virksomheder har, i mange tilfælde, større indflydelse end nationalstater.

Tillad mig at nævne et par eksempler:

Apple nåede torsdag den 2. august en markedsværdi på svimlende én billion dollars, som den første virksomhed i verden. 1.000.000.000.000 dollars. Apple er en del af techgiganternes elite, og er sammen med eksempelvis Google, Facebook og Amazon af en størrelse, der kan trumfe mange stater i økonomi og indflydelse. Et afgørende element i techgiganternes markedsdominans er såkaldt finansialisering. Man kan beskrive det som en 'finansliggørelse' af den produktive økonomi, hvor værdierne pustes kunstigt op af hensyn til kortsigtede aktionærhensyn og dermed trumfer en langsigtet økonomisk bæredygtig udvikling.

Ingen har forfinet den metode mere end Apple, der under Tim Cooks ledelse har lånt sig til at kunne tilbagekøbe sine egne aktier til en værdi af hele 200 milliarder dollars. Tilbagekøb af egne aktier får aktiens værdi til at gå i vejret, uanset at der ikke har været innovation eller udvikling af nye produkter. Smæk for skillingen får virksomhederne i den grad, da lånebaseret finansialisering er fradragsberettiget og dermed betales af almindelige skatteborgere.

Vi har et økonomisk system, der ikke stækker techgiganternes indflydelse, men forstærker den. Gennem fradrag, særregler og mulighed for tilbagekøb af egne aktier. En praksis der var ulovlig i USA indtil starten af 90’erne, da det blev betragtet som kursmanipulation. Vi har nationale og internationale regler, der skaber monopoler og alt for store virksomheder.

De multinationale virksomheder betaler mindre og mindre i skat. Den effektive rate, det vil sige den andel af profitten som virksomhederne rent faktisk betaler i skat, overfor den andel de burde betale, er siden år 2000 faldet med en tredjedel, fra 34 til 24 procent. Lavere selskabsskat og patentbokse (fradrag for intellektuelle rettigheder) er blandt de største årsager. De store techvirksomheder har fået den største del af dette fald i skatten ifølge Financial Times.

Techgiganterne, der oftest omtales under forkortelsen FAANG, manipulerer nationale og internationale skatteregler og monopollove og er en på grund af deres størrelse og natur en demokratisk udfordring, ja en trussel.

Lisbeth Bech Poulsen (SF), skatte- og finansordfører.

Techgiganterne, der oftest omtales under forkortelsen FAANG, manipulerer nationale og internationale skatteregler og monopollove og er en på grund af deres størrelse og natur en demokratisk udfordring, ja en trussel. Udover størrelse, har techmonopolerne også enorm indflydelse på vores kultur og demokrati. Cambridge Analytica-sagen satte for alvor fokus på hvad den nye dataøkonomi har af implikationer for vores demokrati og offentlige samtale.

Det bliver for alvor uhyggeligt, når kombinationen af autokratiske regimer og datamonopoler slår sig sammen i et virkelig farligt ægteskab. Google er, ifølge lækkede papirer, offentliggjort i det anerkendte online-medie The Intercept, i forhandlinger med det kinesiske styre, om at lancere en kinesisk udgave af Google’s søgemaskine. Under kodenavnet Dragonfly, skal søgemaskinen leve op til Kina’s censurkrav og automatisk blokere hjemmesider der handler om menneskerettigheder, kritik af styret, religion og demokrati.

Kina har i årevis, med held, lagt arm med techvirksomhederne. Kravene til censur har hidtil holdt en del virksomheder ud, dog ikke eksempelvis Apple og LinkedIn. Samtidig har det givet en fremragende fordel for kinesiskstyrede virksomheder, der ikke har haft de samme kvaler. Det kinesiske styre kontrollerer Kinas 12 største virksomheder.

Kinesiske giganter såsom Baidu, WeChat og Weibo dominerer nu Kina i skøn forening med det kinesiske styre, der kræver SoMe-oplysninger i styrets nye tilgang for social kontrol i form af statslige point for acceptabel samfundsmæssig opførsel. Kort sagt, så præsenterer Kina en uhyggelig overvågningsmodel for samarbejde mellem stat og techvirksomheder. Der er vi andre heldigvis ikke endnu. Men det er en alt for fristende forretningsmodel for vestlige virksomheder.

Techgiganternes indflydelse og intime viden om os og vores liv, som er dataøkonomiens livsnerve, skal stækkes. Det kræver et opgør med deres enorme indflydelse. Konkurrencekommissær Vestager giver milliardbøder for ulovlig brug af markedsdominans, men det skal ses i sammenhæng med virksomhedernes størrelse. Den seneste rekordbøde til Google, svarer til ca. halvanden måneds profit for virksomheden. Det er på tide, at vi i EU også taler opsplitning. Det handler ikke kun om markedsmonopoler, men om virksomheder der truer selve vores demokratiske fundament.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.