Debat

Er en desperat topchef virkelig den bedste leder?

Kommentar: En meget stor andel af de professionelle investorer vender tommelen nedad for virksomheder, der ikke gør chefen til medejer.

Steen Rosenbak, chefredaktør.

Markedet har altid ret. Jeg er sikker på, at erhvervsikoner som Apples topchef Tim Cooke hylder det dogme. Han fik for nylig en gevinst på godt og vel trekvart milliard kroner i form af aktieoptioner i techgiganten. De penge får Cooke kun, fordi markedet synes, han er dem værd. Vi skulle jo nødigt have, at han ikke gør sit yderste for at øge de øvrige Apple-aktionærers værdier.

Få dage senere fik vi bekræftet, at danske investorer bærer samme holdningsmæssige uniform som Tim Cookes velbeslåede fanskare. En analyse fra finanshuset ABG Sundal Collier, som vores reporter Benjamin W. Christensen faldt over, afdækker ellers, at vi herhjemme er mere tilbøjelige til at gøre erhvervslivets bosser til lønmodtagere end til aktionærer. Ledelserne i store, danske virksomheder som Vestas, William Demant og FLSmidth har eksempelvis kun få og små aktieinvesteringer i ”deres” foretagender. ..

Læs også