Debat

Danske minkavlere stadig i front – og størst på verdensmarkedet

Minkavl er et rigtig godt eksempel på fremtidens erhverv, hvor flere end 6.000 danske arbejdspladser hviler på et bæredygtigt fundament.

I denne tid er priserne på minkskind under pres på verdensmarkedet, hvor Danmark som bekendt indtager den absolutte førsteplads. Både som producent af verdens fineste kvalitetsskind og hjemsted for verdens største handelshus for pelsskind, andelsselskabet Kopenhagen Fur, der ejes af de danske minkavlere.

Desværre er markedspriserne udfordret og branchen under pres. Men som vi har set det før, er det netop i nedgangstider, at danske branchefolk rykker fra deres konkurrenter og vinder frem på den globale bane.

Tendensen er meget klar: I år producerer Danmark 17,1 millioner minkskind, mens den samlede kendte verdensproduktion er på knap 42 millioner skind (opgjort uden Kina, hvis landbrugsstatistikker er for usikre). Siden produktionen toppede i 2015 på over 54 millioner minkskind, har Danmark fastholdt sin produktion i højere grad end andre lande på grund af god og stabil konkurrencekraft. Det er ikke ukrainske, polske, kinesiske, hollandske eller litauiske minkavlere, der er de mest konkurrencedygtige. Danske avlere får nemlig en merpris på hele 30 pct. i forhold til alle øvrige producenter, fordi markedet betaler mest for de danske højkvalitetsskind.

I takt med at produktionen tilpasser sig på verdensplan, stiger den procentvise danske andel, så den nu udgør 41 pct. af verdensproduktionen mod 33 pct. i 2015. En markant og lovende udvikling, også selv om økonomien strammer til hos den enkelte avler.

I den hjemlige politiske debat skorter det ikke på luftige forslag til, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Og hvad vi sagtens kan være foruden. Navnlig vores traditionelle erhverv inden for landbrug og fødevaresektoren står for skud. Snart skal en tredjedel af landbrugsarealet tages ud af drift, snart skal der afgift på børnefamiliernes favorit-ret med kødsauce, og snart må vi andre sige farvel til mælk i kaffen, koteletten fredag aften og en god, varm sweater af uld. Fordi et fåtal står stejlt overfor et flertal.

Minkavl er et rigtig godt eksempel på fremtidens erhverv, hvor flere end 6.000 danske arbejdspladser hviler på et bæredygtigt fundament af lige dele andelsbevægelse, dygtigt håndværk og ikke mindst høje standarder for dyrevelfærd.

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører Dansk Folkeparti

Landbruget er i den grad blevet en ideologisk slagmark, hvor eksempelvis få yderliggående veganske grupper tager patent på følelser og moral, så selv økologiske mælkebønder bliver udsat for demonstrationer, når de sætter køerne på græs. Ja, i Frankrig smadres slagterbutikker ligefrem af fanatikere, som mener, at salg af kød skal ulovliggøres.

Men set fra mit hjørne af Danmark, her på Hedensted-kanten i Jylland, er det såmænd ligetil at se, hvad vi skal leve af: moderne og veldrevne virksomheder, der bidrager til kernevelfærd og ansvarlighed overfor både nuværende og kommende generationer. Minkavl er et rigtig godt eksempel på fremtidens erhverv, hvor flere end 6.000 danske arbejdspladser hviler på et bæredygtigt fundament af lige dele andelsbevægelse, dygtigt håndværk og ikke mindst høje standarder for dyrevelfærd. Netop dyrevelfærd er noget, som vi i Danmark kan være stolte af, og som faktisk løfter kvaliteten og også salgspriserne på danske landbrugsprodukter af enhver art.

Læs også