Debat

ATP misbruger sin politiske kapital

Kommentar: Danmarks største pensionskasse er i færd med at ødsle sin politiske goodwill væk i jagten på et højt afkast. Det er en dårlig forretning.

ATP har gennem årene opbygget en stor politisk goodwill, der er mange penge værd for finansielle samarbejdspartnere med et plettet renommé. Det er adm. direktør Christian Hyldahls ansvar at forhindre, at ATP's gode navn ikke bliver misbrugt. Det lykkes ikke ved købet af TDC sammen med den udskældte investeringsbank Macquarie. 
Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Det er dårlig dømmekraft, når ATP sammen med to andre danske pensionskasser er hoppet i seng med den udskældte investeringsbank, Macquarie. Bekymringen for netop partnerskabet med de australske finansielle troldmænd om ejerskabet af TDC er i kølvandet på afsløringen af bagmændene bag århundredets største skatteskandale blevet til en fuldblods migræne. Det bør give ATP’s topchef Christian Hyldahl og pengetankens bestyrelse grund til at gentænke hele filosofien bag direkte investeringer i virksomheder.

ATP var advaret. Det var nemlig en fond under Macquarie, der solgte sine aktier i Københavns Lufthavne til netop ATP efter års kritik for at have kørt monopolvirksomheden alt for kortsigtet, for profitorienteret og for at malke lufthavnen på Amager uden at have øje for sit samfundsmæssige ansvar i Danmark. Der har været rejst sager om den førte skattepolitik, og Macquaries navn er tilmed blevet kompromitteret i de senere års lækager fra skattely. Men den detaljerede dokumentation for det australske finanshus’ medvirken i den omfattende sag om udbyttesvindel, der angiveligt skulle have franarret en række europæiske statskasser i størrelsesordenen 400 mia. kr., sender Macquarie direkte på den sorte liste...

Læs også
Top job