Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Er aktierne allerede i mål halvvejs igennem Trumps præsidentperiode?

Nye underfinansierede løfter og skattelettelser vil indhente Trump og investorerne på et tidspunkt. Spørgsmålet er hvornår.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Statistik er både en sjov ting og i høj grad en målbar størrelse. Kombinationen af politik og økonomi er normalt en cocktail, som burde kunne skræmme de fleste, fordi politik primært handler om at forblive i politik og genvalg og meget mindre om, hvad politikerne burde kunne forstå er i landets og økonomiens langsigtede interesse.

Hvis vi sammenligner politik og aktiemarkedet i verdens største økonomi, den amerikanske, ser situationen lidt anderledes ud. Her taler politikerne økonomisprog eller måske snarere i aktiemarkeds- og investeringstermer.

Uanset partifarven har USA's præsidenter altid fokuseret på, at økonomien har det godt. Kausaliteten er, at en økonomi i topform skaber indtjening, vækst og arbejdspladser. Den gode udvikling starter med, at pengene skal tjenes, før de kan bruges. Godt begyndt bliver mere end blot halvt fuldendt.

Og uanset partifarven har USA's præsidenter altid haft et fokus på aktiemarkedets ve og vel. Det gælder i høj grad også for Donald Trump, selv om han måske kan betragtes som en af de mindst politiske politikere, som USA har haft.

Vi nærmer os halvvejs i Trumps præsidenttid, hvor en del af senatorerne i både senatet og repræsentanternes hus skal genvælges. Valget handler naturligvis ikke kun om senatorerne, men også om udviklingen i styrkeforholdet mellem republikanere og demokrater. Valget ses først og fremmest som en tillidsindikator for Donald Trump.

Trump vil bruge samme midler, som mange før ham. Han deler milde gaver ud og her ca. en uge før valget, vil turen sikkert komme til middelklassen, som skal forkæles lidt som virksomhederne, der i starten af året fik en økonomisk gulerod i form af lavere selskabsskatter.

Nye underfinansierede løfter og skattelettelser vil indhente Trump og investorerne på et tidspunkt. Man kan sparke til dåsen i et stykke tid, men på et tidspunkt bliver det hverdag igen, og der kan ikke udstedes flere gældsbeviser.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Gaver skal finansieres. Enten ud af opsparing eller også på forventet efterbevilling. På kort sigt er det Trump, som på den amerikanske stats vegne lægger pengene ud til vælgerne. På lidt længere sigt kommer der en regning.

Investorerne synes normalt både godt om præsidenter og midtvejsvalg og året derefter. Det tredje år i en præsidentperiode er normalt det mest givtige aktieår, og måneden lige før og to måneder efter et midtvejsvalg giver i gennemsnit rigtig gode aktieafkast. Sådan går det næppe i år med de seneste ugers nedtur in mente. Måske kommer opturen efter valget, men den kom ihvertfald ikke før.

Aktierne er ikke længere billige, men nok snarere noget i den dyre ende. Væksten i indtjeningen, som har fået kunstig engangstimulans i form af skattelettelser, kommer i 2019 formentlig relativ tæt på det langsigtede gennemsnit på 7-8 pct. Samtidig lader den ”uregerlige” amerikanske centralbank med formand Jerome Powell i spidsen sig ikke majonette rundt i manegen, som Donald Trump måske havde regnet med. Den amerikanske gældsætning er også betragtelig, og de løbende budgetunderskud er (for) store og for sårbare størrelser at bære rundt på.

Regningen for de milde gaver skal betales - af udlandet forstås. Først og fremmest Kina, men også andre lande i verden, kommer givetvis op på Trumps ligevægtsskål og skal bidrage lidt eller gerne en hel del.

Nye underfinansierede løfter og skattelettelser vil indhente Trump og investorerne på et tidspunkt. Man kan sparke til dåsen i et stykke tid, men på et tidspunkt bliver det hverdag igen, og der kan ikke udstedes flere gældsbeviser. Forinden bør investorerne have reduceret deres aktierisiko for at undgå den store aktieregning. Men først kommer gaverne, midtvejsvalget og måske de stigende aktiekurser efter en aktieoktober, som de fleste investorer helst vil lægge bag sig, så hurtigt det er muligt.

BRANCHENYT
Læs også