Debat

Hvis du vil være en god leder i fremtiden, kan du øve dig på tre vaner

Lederen af partiet Nye Borgerlige, Pernille Vermund, blev interviewet på bogmessen i weekenden. Jeg så med, og interviewet mindede mig om tre konkrete udfordringer, som alle ledere bør stille sig selv.

Ligesom tusindvis af andre danskere var jeg på bogmesse i weekenden. Det har jeg været flere gange før, men i år havde jeg besluttet mig for at gøre noget andet, end jeg plejer.

Jeg har nemlig fået en ny slags hobby, og det viste sig, at der var en oplagt mulighed for at dyrke den på messen. Jeg gik derfor målrettet efter et bestemt forfatterinterview nemlig med Pernille Vermund fra Nye Borgerlige. Hun er nu ikke forfatter, men portrætteret i en ny bog ’Værdikrigeren’ af Andreas Karker.

Uden at gå for meget i detaljer med mit eget politiske standpunkt, kan jeg afsløre, at hendes – og partiets – holdninger ligger et stykke fra mine, og hun vil normalt være en person, jeg blot vil tage en komfortabel afstand fra. Men i weekenden havde jeg sat mig for at sætte mig på de forreste tilskuerrækker for at møde hende med et åbent og nysgerrigt sind. Hvem er Pernille Vermund egentlig? Og hvorfor mener hun egentlig det, hun gør? Hvor kommer den dybe motivation fra?

Jeg kunne naturligvis ikke få svar på det hele blot ved at overvære et enkelt forfatterinterview, men blot det at gå til hendes foredrag og sætte mig åbent, nysgerrigt og undersøgende ned var nyt for mig.

Grunden til den lille øvelse er, at jeg er blevet optaget af at træne min evne til at håndtere mere kompleksitet. En af de allervigtigste evner fremtidens ledere skal mestre, er evnen til at navigere bedre i komplekse relationer, problemer og geografier. Det er vi faktisk ikke specielt gode til, og jeg tror, at vi er blevet dårligere de senere årtier, hvor det er blevet lettere at orientere sig i overfladiske overskrifter og ekkokamre – og hvor mange af os føler os mere truede af det fremmedartede. Vi forfalder hurtigere til sort/hvide positioner, hvor vi står og skyder på de andre. Det kan være #Metoo, politik, hvidvask eller hvad som helst, hvor mennesker hurtigt stikker to fingre i ørerne og i stedet taler højere og hurtigere om det, de tror på. Det er bare ikke det fremtiden har brug for. Tværtimod.

En af de allervigtigste evner fremtidens ledere skal mestre, er evnen til at navigere bedre i komplekse relationer, problemer og geografier. Det er vi faktisk ikke specielt gode til.

Louise Orbesen, partner i rådgivningsvirksomheden Orbesen.

Vi har brug for flere mennesker, der befinder sig godt med at være åbne, nysgerrige og i stand til at trives med flere perspektiver på én gang. Ja, ligefrem se det som en mulighed for at skabe noget, der er bedre, større og mere robust.

Når vi taler lederskab, er det et tydeligt opgør med nutidens helteskikkelse, nemlig den karismatiske topleder, der kan stå stærkt i modvind, vise vejen og være den store stjerne, vi dyrker, når virksomheden klarer sig godt. Den slags ledere har vi mange af, for de har været gode i meget lang tid. Nu har vi brug for en ny type ledere. Og en ny type lederskab.

Tilbage til min nye hobby. Jeg er gået i gang med at træne min egen evne til at rumme kompleksitet. Jeg har hørt, at der er tre simple men effektive vaner, jeg kan tilegne mig for at lære det. Det er Jennifer Garvey Berger og Keith Johnston, der har udviklet dem (læs f.eks. Changing on the Job som snart udkommer på dansk). Du kan også lære dem. De kommer her.

  1. Stil anderledes spørgsmål. Læg mærke til, hvilke spørgsmål du plejer at stille og begynd at stille nogle andre, f.eks. hvad kan jeg lære fra det her? Hvad vinder jeg, hvis jeg får min vilje igennem her – og hvad taber jeg?
  2. Tag flere perspektiver. Prøv at træn en nysgerrighed i alle perspektiver omkring dig og se dem som en mulighed for at udvikle og udvide din egen tænkning.
  3. Se systemet. Se mønstre og polariteter. Jo mindre udviklet din evne er, jo mere tilbøjelig vil du være til at se alt i sort og hvidt (polariserede synspunkter). Hvis du kan komme på afstand, se nuancerne og trække de underliggende mønstre ud, er du godt på vej.

Tilbage til Pernille Vermund og Nye Borgerlige. Efter at have lyttet til hende, har jeg fået mere sympati for hendes motivation (at skabe en verden med frihed og tryghed for sine børn i en tid, hvor indvandring fra fremmede folkeslag skaber mere utryghed, kriminalitet og ghettodannelser i Danmark). Men jeg tror også, at det vil komme hende og partifællerne til gode, hvis de vil træne lidt på de tre vaner. Trods alt.

Læs også