Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Gokgok-gokgok: Så fløj endnu en fasan vist ind i haglsværmen

Endnu én topleder er vingeskudt af Danske Banks hvidvaskskandale

Det er sæson for vingeskudte fasaner. Nu er endnu én af slagsen dalet mod jorden i langsom glideflugt.

Hundene har foreløbig taget Thomas F. Borgen, Ole Andersen, Lars Mørch og en række andre Danske Bank-folk. Måske brutalt efter en menneskelig målestok. Men ikke efter naturens målestok: Hvis man ikke kan flyve videre, kan man ikke flyve videre -  mere dramatisk er dén historie ikke. Hundene rydder bare op.

Den sidst tilkomne fasan på jorden hedder Ulrik Nødgaard.

Ulrik Nødgaard var direktør for Finanstilsynet, mens det estiske finanstilsyn sendte stadigt mere vedholdende bankelyde til det danske finanstilsyn for at gøre opmærksom på, at der var noget helt galt i Danske Banks filial i Estland. Det estiske finanstilsyn kontaktede sit danske modstykke i 2007, 2009, 2012, 2013 og 2014. Det fik ikke Ulrik Nødgaard til at handle.

I dag er Ulrik Nødgaard direktør for bankernes interesseorganisation, FinansDanmark.

Hundene er nu sluppet. Hverken af ondskabsfuldhed eller blodtørst, men sådan er spillets regler. Når en fugl udviser tegn på at kunne være ramt efter at have passeret skyttekæden, undersøges sagen. Letter fuglen derefter er alt godt. Kan den ikke flyve videre, rydder hundene op.

De nye oplysninger bringer landets banker i en kompliceret situation. Mere end på noget tidligere tidspunkt har bankerne i øjeblikket brug for en talsmand, hvis integritet er uplettet, og hvis dømmekraft er uantastet. Derfor er specielt en af oplysningerne bemærkelsesværdige: Ulrik Nødgaard bliver i 2013 passet op af direktøren for det estiske finanstilsyn, Raul Malmstein, der indtrængende beder Nødgaard handle på esternes mistanke om hvidvask i Danske Bank. Ulrik Nødgaard gør ikke noget.

Set i bakspejlet er Ulrik Nødgaards reaktion på de estiske henvendelser forståelig. Ærefrygt omgiver på det tidspunkt landets største bank – og havde han alligevel valgt at gå til stålet, havde Danske Bank muligvis løjet for ham, ligesom banken efterfølgende viste sig at have fortalt halve sandheder til myndighederne. Nødgaard har altså noget at have sit forsvar i. At havde han vidst, hvad alle ved i dag, havde han handlet anderledes.

Set i bakspejlet bør en fasan ikke lade sig trykke fremad mod skyttekæden, men ligge stille, til hunde og klappere har passeret – og så gå på vingerne i den modsatte retning. Men det er altså den konkrete handling, der afgør situationens videre udvikling for fasanen. Ikke hvad den ville have gjort, hvis den havde været klogere.

Bankerne står efter de nye oplysninger med en talsmand, der i den konkrete situation valgte at flyve hen over skyttekæden. Derfor er hundene nu ude at søge i brombærkrattet.

Derfor bliver bankerne nu nødt til at stilling til, om deres talsmand efter deres vurdering kun har fået hagl i en vingespids, eller om det er værre fat.

For eksempel: Hvordan vil erhvervsminister Rasmus Jarlov tage imod bankernes toplobbyist med den nye viden om, hvordan han som direktør for Finanstilsynet håndterede esternes indtrængende henvendelser? Kan Ulrik Nødgaard også fremover personificere troværdighed på bankernes vegne? Hvordan vil manden, der affærdigede direktøren for det estiske finanstilsyn, kunne genopbygge politikernes tillid til banksektoren? Har Ulrik Nødgaard eller har Ulrik Nødgaard ikke fået vævet ordet ”hvidvask” ind i sine habitter med de nye oplysninger?

Genrejsningen af Danske Banks troværdighed begyndte i sidste uge. Hundene tog sidste tirsdag nogle fasaner i brombærkrattet, der for længe siden var dalet mod jorden i glideflugt. Vist i et håb om en blidere exit, for vingeskudte anså de ikke sig selv for at være. Også de havde tilkendegivet, at de ville have handlet anderledes, hvis de havde vidst, hvad alle ved i dag. Beklaget og undskyldt turen hen over skyttekæden, hvor op mod 1.500 milliarder kroner måske blev kørt gennem den estiske hvidvaskmaskine.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.