Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Digitalisering kræver passionerede ledere

De danske virksomheder står midt i en kolossal digital omstilling, som gør det nødvendigt for lederne at tænke nyt. De skal lede mere med tillid, passion og menneskelig dømmekraft.

Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadministrerende direktør i Lederne.

Digitalisering, digitalisering, digitalisering. Alle taler om det, både på Christiansborg, i bestyrelseslokalet og i produktionshallen, og alle er formentlig også usikre på, hvad den buldrende digitalisering kommer til at betyde for den måde, vi indretter vores virksomheder på.

Digitalisering er nemlig ikke bare en teknisk foranstaltning, hvor man blot erstatter et element i virksomhedens IT-set up med et nyere et af slagsen. Digitaliseringen har vidtrækkende konsekvenser for den måde, virksomhederne organiserer sig på, og hvordan lederne skal agere.

Morgendagens vinderledere er de ledere, som forstår at designe organisationer til hurtighed, fleksibilitet og tilpasningsevne.

Ifølge nye tal fra Lederne er det svaret fra de ledere, som arbejder på virksomheder, der er længst fremme med digitaliseringen.  Undersøgelsen afslører imidlertid også, at der er en risiko for, at en relativt stor andel af lederne forsøger at løse nye digitale udfordringer med ”gamle velkendte værktøjer”. Behovet for nye organisationsformer, agile udviklingsmetoder og følelsesmæssig intelligens bør vægtes langt højere.

Morgendagens vinderledere er de ledere, som forstår at designe organisationer til hurtighed, fleksibilitet og tilpasningsevne. Det er de ledere, som tør tage afsked med den traditionelle hierarkiske kontrolmodel med faste strukturer og forudsigelighed, og som forstår at skabe et mere åbent netværksorienteret miljø. Her er det ikke nok bare at bryde de siloopdelte grænser inde i virksomheden, man skal også kunne operere i et felt, hvor grænsen mellem virksomhedens interne miljø og eksterne omgivelser udviskes.

Den teknologiske udvikling vil sætte fokus på lige præcis det, der gør os mennesker unikke – nemlig den følelsesmæssige intelligens.

Fremtidens ledere evner at få bragt nye agile udviklingsmetoder i spil. At lede projekter i den digitale verden er en anden størrelse end at lede projekter i den traditionelle verden. Her er det accelererede udviklingsprocesser og nye præmisser, som ”Fail fast”, ”Think big Start Small” og ”Sprint”, der definerer den nye virkelighed. Og så skal man lige huske, at man ikke kan sprinte nogen steder hen, hvis man som leder ikke har sat det rigtige team. Og her har digitalt drevne arbejdspladser en fordel, mens mindre teknologisk udviklede virksomheder er i fare for at tabe kampen om digitalt kyndige talenter.

Sidst men ikke mindst vil ledere, der forstår værdien af følelsesmæssig intelligens, stå stærkere i den digitale omstilling. Den teknologiske udvikling vil sætte fokus på lige præcis det, der gør os mennesker unikke – nemlig den følelsesmæssige intelligens. Alt det, der kan sættes på en formel, vil blive digitaliseret, og det vil også slå igennem i forhold til lederrollen. Lederen vil stå tilbage med kreative og innovative medarbejdere. De vil ikke topstyres, de vil inddrages og ledes af nysgerrige ledere med tillid, passion og menneskelig dømmekraft.

Så nej, det er ikke nok med ”gammel vin på nye flasker”, hvis man vil mestre ledelse i en digital tidsalder.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.