Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Flere børn vokser op i fattigdom

Kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen og integrationsydelsen øger arbejdsudbuddet med blot 1.200 personer, viser tal fra Finansministeriet. Det er en forsvindende lille effekt.

Erik Bjørsted, cheføkonom Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

På trods af opsvinget i dansk økonomi fortsætter antallet af børn, der vokser op i fattigdom herhjemme, med at vokse. Alene fra 2016 til 2017 er antallet af fattige børn vokset med 12.000.

Samlet er der i dag 64.500 fattige børn i Danmark.

Tallene er lavet ud fra Danmarks Statistiks fattigdomsindikator, som Danmarks Statistik har udarbejdet som led i overvågningen af, om Danmark lever op til FN’s verdensmål om at sænke fattigdommen.

Det er ikke tilfældigt, at antallet af fattige børn er vokset kraftigt. Regeringen har indført en række fattigdomsydelser, herunder et kontanthjælpsloft, som sætter loft over, hvor meget kontanthjælpsmodtagere kan få i boligstøtte mv. Disse tiltag går hårdt ud over børnene. To af tre af dem, som rammes af kontanthjælpsloftet, har således børn. Kontanthjælpsloftet er designet til at ramme børnefamilier.

En opvækst i fattigdom indebærer for mange børns vedkommende betydelige afsavn i forhold til bl.a. fritidsaktiviteter, vintertøj og muligheden for sociale aktiviteter som børnefødselsdag eller lejrskole.

Men børnefattigdommen har ikke kun konsekvenser her og nu. Flere studier viser, at fattigdom i opvæksten har langvarige og tunge konsekvenser for børn. Bare ét år i fattigdom i opvæksten har store konsekvenser.

Hvis man har oplevet fattigdom i barndommen, har man en højere sandsynlighed for lavere lønninger og en dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet som voksen. Personer med en opvækst i fattigdom får oftere dårligere job som voksne. Både i form af arbejde i brancher med dårligere lønninger og i form af lavere placeringer i jobhierarkiet. En opvækst i fattigdom reducerer også længden af den uddannelse, man gennemfører.

Børnefattigdom har derfor også samfundsøkonomiske konsekvenser. Derudover kan en opvækst i fattigdom reducere sandsynligheden for at blive gift, være samboende og at have fået børn i 30-årsalderen.

Regeringen forsvarer fattigdomsydelserne med, at det skal kunne betale sig at arbejde, men effekten af fattigdomsydelserne er forsvindende lille. Ser vi på arbejdsudbuddet, så vurderer Finansministeriet, at kontanthjælpsloftet sammen med 225-timersreglen og integrationsydelsen kun øger arbejdsudbuddet med 1.200 personer. Det er en forsvindende lille effekt, som ikke kan forsvare, at titusindvis af børn oplever fattigdom.

I Danmark har vi historisk forsøgt at indrette vores samfund, så eksempelvis børn af kontanthjælpsmodtagere ikke skal vokse op i fattigdom. De store tabere af den nuværende kurs er børnene, men også samfundet, fordi børnene ikke får realiseret deres potentiale. Fattigdomsydelserne bør derfor ændres, så de ikke rammer børnene i så voldsom grad, som vi kan se.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.