Serier

Fortæl nu sandheden, Michael Rasmussen

Kommentar: En reel genopretning af tilliden til den finansielle sektor vil koste aktionærerne dyrt. Så længe toppen af den danske bank-verden ikke vil indse det, forbliver den påkrævede oprydning et fatamorgana.

Hvidvask i Danske Bank
Med kulisserne til Skuespilhusets store forestilling om Kong Christian den 2. i "Kongens Fald" i baggrunden forsøgte Finans Danmarks formand, Michael Rasmussen at genoprette en smule af omverdenens tabte tillid til bankerne. Det var ingen nem opgave. 
Foto: Nicolai Lorentzen

Det var ikke overraskende den store bekendelsestale, hvor toppen af den finansielle industri i Danmark skulle beklage og tage behørig afstand fra fortidens synder. Der var ingen andre emner i formanden for bankernes lobbyorganisation, Nykredit-boss Michael Rasmussens indlæg på Finans-Danmarks årsmøde mandag end den store hvidvaskskandale i Danske Bank og udvalgte bankers deltagelse i udbytteskattesvindel. Men det var også rigeligt.

Samfundskontrakten mellem bankerne og omverdenen er blevet brudt. Det er galt nok, at de ikke har levet op til ansvaret om at beskytte samfundet mod kriminelle kræfter. Men udvalgte dele af den udskældte sektor har tilmed enten vendt det blinde øje til eller udført handlinger, der har været direkte samfundsskadelige. Det har medført en nærmest historisk krise, hvor politikerne er begyndt at tvivle på, om finansverdenen selv kan genoprette tilliden. ..

Læs også
Top job