Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vi skal kunne trykke genstart hele arbejdslivet

Ideen om at vi har én sammenhængende karriere indenfor et felt eller branche er hastigt ved at blive fortid. Unge på vej ind på jobmarkedet nu vil have to-tre-fire forskellige karrierer i deres levetid

Hanne Blume, HR-direktør Ørsted.

Vores arbejdsliv ændres grundlæggende i disse år. Og endnu mere fremover. Vi kommer ikke bare til at være længere tid på arbejdsmarkedet. Vi får brug for at kunne genstarte vores arbejdsliv. Flere gange.

Det er en stor omvæltning fra tidligere, hvor man arbejdede hele livet i ét fag. Det gør vi ikke så meget længere. Og vi kommer ifølge diverse undersøgelser slet ikke til det i fremtiden. Som konsulenthuset Deloitte skrev for nylig: "Ideen om at vi har én enkeltsporet, langvarig karriere er ved at blive fortid."

Vi skal med andre ord til at tale arbejdsliv i flertal. Vi skal i samfundet, i virksomhederne og hver især tænke på, hvordan vi kan sikre, at vi løbende ny-, gen- og efteruddanner os.

I USA har de længe haft begrebet second career, der ligger fra 50-60 års-alderen. Og herhjemme er bl.a. pensionsselskabet PFA i gang med at se på, hvordan virksomheder kan håndtere ’senkarrierer’, hvor medarbejderne er fyldt 60 og nogle ønsker at bruge deres erfaring og overblik på nye måder.

Men det stopper ikke der. Alt tyder på, at vi i fremtiden ser ind i tre, fire eller fem karrierer. Der kan kræve forskellig uddannelse, foregå i forskellige industrier, med forskellige titler og favne helt forskellige arbejdsopgaver.

Den fremtid kræver, at vi bevarer vores nysgerrighed, lærer nyt og har mulighed for at uddanne os hele livet igennem. For udviklingen - især den teknologiske - går umådeligt stærkt og vil bl.a. øge efterspørgslen efter de, der kan kode og programmere.

På et tidspunkt florerede det, at over 60 procent af dagens børn i første klasse får et job, der ikke findes endnu. Tallet blev aldrig verificeret. Men det viser, hvorfor uddannelse skal ses over længere tid. 

Vi ser i min virksomhed udviklingen komme galopperende. Og har valgt at løbe med den. Vi gør for tiden op med at se så meget bagud på og retter i stedet fokus mere på fremtiden. På, hvordan medarbejdere kan blive bedre, uddanne sig og bevare nysgerrighed, ambitioner og arbejdsglæde. 

Udover at det er positivt, at der er så meget brug for medarbejdere i fremtiden, så kan behovet for, at vi skifter spor, også give vores liv flere facetter, flere muligheder og mere frihed.

Her kommer vi til noget af det, du selv kan gøre. Uanset om du er ung eller gammel. Behovet for at trykke genstart flere gange er således også en chance for at realisere sig selv på flere plan.

Du vil få brug for løbende at gøre op med, hvad dit arbejdsliv byder på og undlade at se en fyring som enden på en karriere. Måske det i fremtiden snarere er en ekstra god mulighed for at gøre det som hver tredje dansker ifølge en undersøgelse lavet af Epinion alligevel overvejer: At skifte job.

Lad os få gang i at kunne trykke ’Genstart’. Og ny-, gen- eller efteruddanne os og skifte spor. Uanset om det er en eller fem gange. Uanset om du er 20 år eller 60.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.