Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Selvstændige er snyltere. På Lindholm med dem

Oprørende. Men nu skal der gribes ind. Nogle selvstændige opfører sig ikke som lønmodtagere.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Vi begynder med en julequiz.

Hvem står bag følgende citat, der begrunder, hvorfor selvstændigt erhvervsdrivende skal tvinges til at spare op til pension?

»Der er simpelthen nogen, som kører på frihjul. Det er bl.a. folk med en pæn indkomst livet igennem, der vælger at bruge alle pengene, når de tjener dem«.

Du har fire muligheder: Er synspunktet formuleret af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, af den borgerlige tænketank Cepos, af Socialistisk Folkeparti eller af Forsikring & Pension (pensionsbranchens lobbyorganisation)?

Det rigtige svar er: Cepos.

Den borgerlige tænketank gik i denne uge i pressen med det budskab, at selvstændige erhvervsdrivende skal tvinges til at spare op til pension. For ellers kan samfundet ende med at skulle forsørge dem på deres gamle dage. Ældresagen bakkede op om synspunktet.

Jeg må sige, at sådan har jeg personlig aldrig tænkt på landmænd, håndværksmestre, butiksindehavere og rådgivere af forskellig slags.

Anders Heide Mortensen, kommunikationsrådgiver og kommentator

Det er en interessant betragtning at se på de selvstændige som snyltere.

Jeg må sige, at sådan har jeg personlig aldrig tænkt på landmænd, håndværksmestre, butiksindehavere og rådgivere af forskellig slags. Faktisk har jeg tænkt det modsatte. At selvstændige er velfærdssamfundets billigste borgere. Her er ingen løn under sygdom, hvis man en fredag klokken 7 vågner med ondt halsen. Seks ugers ferie? Nok mere sandsynligt to. Eller én. Sundhedsforsikring med gratis fysioterapi, hvis ryggen gør ondt? Nix. Ret til efteruddannelse? Glem det. Fast arbejdstid med ret til afspadsering? Tja, hvad tror du selv, Sherlock Holmes?

Men Cepos så hullet i osten. Danskere, der arbejder uden sikkerhedsnet, er ikke mennesker, der bryder en bane på egen regning og risiko. De er potentielt blodsugere på statskassen. Nasseprinser. For de kan muligvis ende deres arbejdsliv med at kunne få fuld folkepension. Se, dét er uretfærdighed anno 2018.

De lever simpelthen anderledes. På kant med normen. Sært og fremmed. Uintegreret.

Anders Heide Mortensen, kommunikationsrådgiver og kommentator

Godt at nogen nu griber ind, og det blev så ikke Socialistisk Folkeparti, der kom først, men en borgerligt-liberal tænketank. Hold snuden i sporet. For der er mere uretfærdighed, hvis I borer videre.

Nogen selvstændige forstår ikke at holde måde. De skyder både friværdien og deres sjæl ind i at bygge en virksomhed op, og nogle lykkes ikke, og nogle lykkes så meget, at lønmodtagere med god ret kan tale om uretfærdighed. Hvorfor opnår dem, der ikke går konkurs eller kun lige holder næsen oven vande, i nogle tilfælde at bo i meget store huse og køre i meget store biler? Større end en lønmodtager med ret til frugt- og pensionsordning? Godt at der nu kommer tvang ind i billedet.

I det større billede er spørgsmålet vel, om det danske lønmodtagersamfund på længere sigt bør acceptere adfærd så aparte som de selvstændiges. De lever simpelthen anderledes. På kant med normen. Sært og fremmed. Uintegreret. Nu ved vi samtidig, at en del af dem vil ligge samfundet til last, når den tid kommer, hvor lønmodtagerne skal til at bruge af deres arbejdsmarkedspensioner. Så hvad stiller vi op? Hvad gør vi af dem?

Jeg kender kun ét svar:

Lindholm.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.