Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Grådighed og fusk skal ikke ødelægge Danmarks sammenhængskraft

Skattelettelsen til de højestlønnede fra 2009 har øget uligheden markant og skal rulles tilbage

Benny Engelbrecht (S), finansordfører og tidl. skatteminister.

Grundlæggende går det godt i Danmark. Der skabes arbejdspladser og økonomien giver råderum til at holde hånden under velfærden, hvis vi vil. Men vi oplever samtidig, at der er en lille gruppe af mennesker, som indtægtsmæssigt stikker af fra resten af danskerne.

I løbet af de sidste to årtier, har den mest velhavende del af befolkningen tæt på fordoblet deres andel af den samlede indkomst fra eksempelvis aktier og lejeindtægter. Der er tale om markante forandringer i den indkomststruktur, som vi kender herhjemme.

Vil vi et land i balance, kræver det, at vi sætter ind fra politisk side. Særligt fordi denne voksende ulighed, hvor toppen stikker af fra resten af befolkningen, er drevet frem af politiske beslutninger gennemført af borgerlige partier. Det tydeligste eksempel er skattereformen fra 2009 – den såkaldte rødvinsreform – hvor kapitalbeskatningen blev lettet, sådan at de hundrede allerrigeste danskere fik en årlig skattelettelse på et par millioner kroner.

Den voksende forskel på top og bund truer sammenhængskraften i Danmark. Derfor er Socialdemokratiet kommet med fire tiltag, der skal sætte direkte ind i forhold til den stigende ulighed i formueindkomsten. De fire forslag er en afskaffelse af topskatterabatten på store kapitalindkomster, en tilbagerulning af skattelettelsen på høje aktieindkomster, at der ikke sker forhøjelse af loftet for aktiesparekontoen, og at der ikke sker forhøjelse af investorfradraget.

Men et land i balance med fair og lige udvikling kræver samtidig, at vi genopretter danskernes tillid til skattevæsenet. Det gør vi ved, at de enkeltpersoner og virksomheder, som skaber store formuer ved at spekulere i skattesnyd og gemme penge i skattely, opdages og fanges. Konkret vil Socialdemokratiet åbne fire nye skattecentre med 1.000 ekstra medarbejdere. Et af centrene skal specialiseres i en håndfast indsats mod skattefusk.

Når vi ikke vil acceptere, at uligheden bliver for stor, skyldes det, at forskellen på rig og fattig er mere end bare et spørgsmål om penge. For når afstanden vokser mellem os, bliver vi også dårligere til at forstå hinanden og sætte os i hinandens sted. Det er ellers en af de største styrker i Danmark, at vi fra vuggestue, skolegang og i arbejdsliv er side om side – uanset indkomst og baggrund. Danmark er med andre ord for lille til store forskelle.

Vores forslag vil understrege det danske grundprincip, at det er de bredeste skuldre, der bærer det tungeste læs. Det vil både være i borgernes og virksomhedernes interesse, at vi fastholder og udbygger sammenhængskraften.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.