Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Åbent udbud gør vedvarende el meget billigere

I Sverige og Norge støtter staten dem, der kan levere vedvarende energi billigst - uanset teknologien. Herhjemme lader politikerne sig forblænde af lobbyister og ideologi.

Otto Brøns-Petersen, analysechef i tænketanken Cepos.

I år bruger vi knap otte milliarder kroner på offentlig støtte til forskellige slags vedvarende energi (VE), der skal give grøn el. F.eks. biogas- og biomasseanlæg, solceller og vindmøller får forskellig støtte alt efter den teknologi, der ligger bag.

Det har længe været kendt, at denne teknologispecifikke støtte er samfundsøkonomisk dyr og ineffektiv. I Sverige og Norge bliver støtten til vedvarende el ydet til dem, der kan levere den billigst – uanset teknologien. Det medfører lavere omkostninger end i Danmark.

Og nu foreligger resultatet så af det første danske åbne teknologineutrale udbud. Det resulterede i et støtteniveau på 2,28 øre pr. kilowatt-time. De teknologier, der nu kan nøjes med 2,28 øre, har hidtil fået seks gange så meget i støtte. For alle VE-teknologier har støtteniveauet været femten gange højere. Den dyreste teknologi – biogas - får over 80 øre pr. kWh.

Det siger noget om, hvor dyrt det er, når politikerne vil bestemme teknologierne – pustet i nakken af lobbyister fra de pågældende teknologier. Jo mindre effektiv en teknologi er, desto mere er det rationelt for producenterne at satse på at investere i lobbyisme i stedet. Kan man ikke leve uden støtte, vil man kæmpe hårdt for at bevare den.

Det er dog næppe sandsynligt, at man kunne nøjes med 2,28 øre, hvis politikerne tog det fornuftige skridt og sendte hele VE-produktionen i udbud. Men der er ingen tvivl om, at det ville blive markant billigere.

Der har hidtil været 35 forskellige støtteordninger til forskellige former for VE. Støttesatserne svinger betydeligt. Efter energiaftalen tidligere i år begrænses antallet til 4-6 ordninger, og støtten gøres mere ensartet. Det netop afholdte udbud af en del af VE-støtten er også en udløber af energiaftalen. Den er altså et skridt i den rigtige retning, selv om der endnu er et stykke vej igen.

I Danmark har udgifterne til energistøtte ikke alene været høje, fordi den har været teknologispecifik. En anden forklaring er, at vi har forsøgt at forcere omstillingen. Derfor har vi ikke fået så stor glæde af den teknologiske udvikling.

Som sagt ville det være et fornuftigt skridt at sende al VE-støtte i udbud til dem, der kan levere energien billigst.

Men faktisk burde man tage det yderligere fornuftige skridt og afskaffe den direkte støtte til VE fuldstændigt. Der er ingen gode grunde til at støtte VE, hvis målet er mindre drivhusgasudledningen. Den mest hensigtsmæssige måde at give VE-støtte på er via den indirekte fordel der er ved, at VE ikke betaler CO-kvoter eller afgifter.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.