Debat

Endelig. Apostlen Matthæus bliver ny topchef i Nykredit

Ens priser til alle var i går. I morgen kan prisen på et realkreditlån afhænge af dit postnummer.

Der er godt nyt til jer, der bor i dele af Danmark, hvor et billigt hus kan stå til salg længe. Og der er skidt nyt.

Den gode nyhed er, at I måske snart vil kunne få realkreditlån ligesom folk i andre egne af landet. Den dårlige nyhed er, at det bliver dyrt.

Direktøren for Nykredits ejerforening, Forenet Kredit, ventilerede i denne uge tanker om at graduere prisen på et realkreditlån, alt efter hvor låntageren bor.  På den måde kan Nykredit give realkreditlån til boligkøbere, som i dag får afslag. Men de får lov at betale for fornøjelsen. Jo større risiko for tab, jo højere pris.

Nu skal tankerne drøftes, som direktøren formulerede det, og det skal nok blive interessant. Det er der to grunde til.

Den ene grund er, at apostlen Matthæus kan blive Nykredits mest magtfulde mand. Som bekendt lover apostlen Matthæus dem, der har meget, at de skal få mere, mens dem der har lidt, skal få mindre. Omsat til realkreditdansk: Hvis man bor i en del af Danmark, hvor hussalget skranter, liggetiderne er lange og tvangsauktioner er hyppige, så bliver prisen på realkreditlånet høj. I dag er det anderledes. Alle, der bliver lukket ind i realkreditparadiset, har samme vilkår, uanset hvor i landet de bor.

Man må ønske Forenet Kredit held og lykke med at forklare blandt andet en række repræsentantskabsmedlemmer fra dele af Jylland, at de nu officielt kommer til at repræsentere Udkantsdanmark i Nykredit. De kan bare bladre i den kommende prisliste, hvis de er i tvivl – eventuelt sammen med repræsentantskabsmedlemmer fra Vestsjælland og Lolland. Nogle realkreditkunder vil fremover være mere lige end andre.

Det andet interessante, som repræsentantskabet kan drøfte, er, hvor ophugningen af den hidtidige solidariske realkreditmodel vil efterlade Nykredit som institution. Nogen vil sige, at Nykredit bliver en forening af boligejere i Klampenborg, der deler risiko, og en forening af boligejere i Kalundborg, der deler en anden risiko – og så videre. Hvad er så egentlig fællesmængden? Og mere kildent: Har boligejerne i Klampenborg og Kalundborg egentlig ikke modstående interesser? Dem i Klampenborg får det billigste lån ved at pulje så lidt risiko som muligt med boligejerne i Kalundborg, der har en af landets højeste tvangsauktionsrater. Omvendt vil dem i Kalundborg have stor interesse i at fastholde en vis risikodeling med boligejerne i Klampenborg.

Uanset hvad - nu er låget af gryden. Det er godt. Nykredit sætter fingeren på det ømtålelige faktum, at boligmarkedet i Danmark er flået midt over, og det tilsiger differentierede priser på realkreditlån. Alternativet er at blive ved med at holde kundegrupper ude, som ikke kan leve op til kravene, og som derfor må finansiere deres bolig med huslånenes svar på kviklån: Lån fra et pantebrevsselskab.

Nu skal tankerne naturligvis først drøftes i Forenet Kredit. Intet er afgjort. Men set fra sidelinjen ligger Mathæus til at blive Nykredits nye stærke mand.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også
Top job