Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Dansk Erhverv-direktør: Manglende reformer kan kvæle væksten

Det er forstemmende, at Christiansborg ikke har kunnet enes om reformer, der sikrer, at erhvervslivet har tilstrækkeligt med arbejdskraft. Det kan nemt ende med at trække væksten markant ned i gear.

Artiklens øverste billede

Den aktuelle diagnose på dansk økonomi er fred og ingen farer. De økonomiske vismænd offentliggjorde i forrige uge en optimistisk prognose for 2019, og regeringens økonomiske redegørelse fulgte samme spor. Budskabet er: Det går godt, og selv om risikoen for overophedning er tilstede, er det ikke noget, som behøver at forstyrre vores nattesøvn. 

Men den indstilling er farlig, for der er faktisk grund til alvorlige panderynker.

For det første er væksten i dansk økonomi langtfra prangende. Regeringen forventer 1,7 procent vækst i 2019, og EU-Kommissionen forventer, at væksten i Danmark i årene 2017 til 2020 vil være den fjerdelaveste i EU. For det andet kommer 2019 til at byde på en række udviklinger, som kan få stor betydning. Meget af vores værdiskabelse er baseret på eksport af varer og tjenesteydelser. I USA taler præsidenten mere og mere selvsikkert om handelskrig og protektionisme og Storbritannien er på vej ud af EU. Brexit kan blive mere eller mindre grimt, og vores største marked, Tyskland, står over for en økonomisk afmatning.

Vi kan ikke gøre meget for at ændre på præsident Donald Trumps luner eller forhindre, at Storbritannien forlader EU. Men vi kan sikre, at danske virksomheder har de bedste forudsætninger på de parametre, som vi har indflydelse på. Beskæftigelsen sætter rekord måned for måned i øjeblikket, og det er netop her, en af de store udfordringer ligger. Danske virksomheder har svært ved at finde den nødvendige kvalificerede arbejdskraft og problemet bliver kun større i de kommende år. Det risikerer at blive en hæmsko for produktionen – og dermed væksten.

På det problem findes der dybest set kun to løsninger: Vi kan arbejde mere, og/eller vi kan arbejde smartere. Begge løsninger skal i spil. Enten må de eksisterende hænder og hoveder tage en ekstra tørn, eller også må man skaffe flere hænder og hoveder. Reformer, som øger incitamentet til at gøre lidt ekstra, er nødvendige, samtidig med at vi bør sikre bedre adgang til kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. For at vi kan arbejde smartere, kræves investeringer, bl.a. i viden og ny teknologi. Derfor skal vi have reformer, som fremmer investeringerne.

Regeringen var i udgangspunktet enige i disse mål, men har ikke haft succes med at skaffe politisk flertal for deres reformforslag. Vi står overfor et folketingsvalg i 2019, og jeg håber virkelig, at det nye folketing kan finde sammen om nødvendige reformer. Vækst i private virksomheder er fundamentet for det danske samfund: Uanset politisk ståsted er landets økonomiske situation forudsætningen for at føre politiske ønsker ud i livet. 2019 bør stå i reformernes tegn, og man burde kunne findes fælles fodslag om at sikre vækst og arbejdspladser i Danmark.

Af Jes Brinchmann Christensen, cand.polit og underdirektør i Dansk Erhverv.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.