Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Findes der liv i Golfen, når olien tørrer ud?

De vedvarende energikilder vinder frem, oliens storhedstid lakker mod enden, og tiden for Golflandene er knap. Forandringen skaber nye vindere og tabere, skriver Danmarks ambassadør.

Artiklens øverste billede
Dubais nyeste arkitektoniske tilføjelse; Dubai Frame. Foto: AP.

Anden Verdenskrig viste, at olie var verdens vigtigste strategiske råstof. Så da Golfstaterne efter årtiers tumult i 1970’erne pludselig selv kunne sætte olieprisen – højt – strømmede pengene bogstaveligt talt op af jorden, og gjorde med ét slag de fattige ørkenstater til verdens rigeste lande. 

Men den tid, hvor olie betød ufattelig rigdom, har nu en udløbsdato, fordi alle lande i fremtiden vil kunne producere egen energi til en fornuftig pris. Olie vil stadig være et centralt råstof og en stor indtægtskilde i årtier fremover, men olielandene vil på sigt ikke kunne basere sig alene på deres olieindtægter.

De Forenede Arabiske Emirater (FAE) investerer allerede stort i solenergi og energibesparelser, fordi selv om landet har meget af ét strategisk råstof: olie, så mangler man desperat ét andet: vand. Og her leverer solpaneler el uden vand – noget olie og gas ikke kan matche.

Emiraterne har mere end nogen anden golfstat taget fat i den nødvendige omstilling. Men det haster. Fordi det ikke kun handler om at omstille energisektoren, men også om at skabe en helt ny økonomi, hvor næste generation bliver uddannet til at kunne konkurrere i den globale økonomi. Alt sammen i en verden, der ikke står stille.

Da jeg forleden talte med Jameela Al Muhairi, FAE’s entusiastiske uddannelsesminister, understregede hun, hvor højt ambitionsniveauet skal være, hvis landet skal nå i mål: ”Vi skal have et generationsløft for at kunne konkurrere inden for rumteknologi, kunstig intelligens og industri 4.0. Vores børn skal være klogere, sundere, gladere, mere udadvendte og flittigere end deres forældre var det. Og det er kun skolen, som kan levere det.”

Regionalt har FAE et solidt forspring, når det gælder opbygningen af en vidensøkonomi. Dubai er det førende forretnings- og finanscentrum samt trafikknudepunkt, og landet har gennem en åben dørs politik tiltrukket en hær af udenlandske vidensarbejdere. Oliens andel udgør allerede kun en tredjedel af den samlede økonomi og i 2019 falder olieeksportens værdi for første gang til under halvdelen af landets eksport.

Men det er slet ikke nok. Fordi man ikke har nogen industriel base har FAE besluttet at springe en teknologisk generation over og i stedet investere massivt i udviklingen af arbejdspladser inden for fremtidens vækstområder.

Men springet over til rumteknologi, kunstig intelligens og industri 4.0 er ikke noget, som klares alene med flittige skoleelever og penge. Landet har brug for udenlandske partnere og arbejder målrettet på at gøre landet mere attraktivt for udenlandske investeringer. Langsomt, men sikkert, har man bevæget sig op af ranglisterne. I 2018 var FAE ifølge verdensbanken det 11. bedste land i verden at drive forretning i. Og der er mange muligheder for virksomheder, der kan arbejder med fremtidens højteknologiske løsninger.

Oliens andel udgør allerede kun en tredjedel af den samlede økonomi og i 2019 falder olieeksportens værdi for første gang til under halvdelen af landets eksport. Men det er slet ikke nok.

Franz-Michael S. Mellbin, Danmarks ambassadør i De Forenede Arabiske Emirater og Qatar.

Konkret ser FAE landets olieindustri som sin spydspids på vejen mod industri 4,0 med smarte teknologier, internet-of-things og realtidsdata i alle dele af produktionen. Virkningerne kan allerede ses, og FAE’s produktionspris for olie står til at falde markant over de næste fem år. Samtidig investerer landet stort i vedvarende og bæredygtige energiløsninger.

I forhold til kunstig intelligens håber man at kunne springe på vognen ved at etablere en stærk regional klynge baseret på landets evne til at tiltrække højtuddannet indisk arbejdskraft, især IT-specialister, men også ved at tilbyde AI-virksomheder gode rammebetingelser og et lille, men attraktivt og købedygtigt marked.

Når det gælder rumteknologi, kunne FAE den 29. oktober i år stolt sende KhalifaSat op i rummet. Den første 100% FAE-samlede satellit. Også her går ambitionerne meget højt. For ikke kun har man i år også annonceret navnene på sine to første astronauter, i 2021 planlægger FAE’s rumfartscenter desuden at lande en ubemandet probe på Mars.

Landet ser sig selv som en regional rollemodel. Og der er ingen tvivl om, at mange nabolande følger FAE’s forsøg på omstilling til fremtiden tæt og lader sig inspirere heraf – på godt og ondt.

Et af de elementer, som vi følger særdeles nøje, er de stigende krav i FAE – og stadig flere Golflande – stiller til lokal værdiskabelse. Det betyder, at stadig flere kontrakter til de store olieselskaber og det offentlige med tiden vil gå til de virksomheder, der har størst andel lokal produktion.

Hvordan det kan balanceres med omstillingen til en fremtidsorienteret, åben og konkurrencedygtig økonomi, vil tiden vise.

Af Danmarks ambassadør i De Forenede Arabiske Emirater og Qatar, Franz-Michael S. Mellbin.

Global handelskrig, politiske uro og techrevolutionen påvirker alle hjørner af verdensøkonomien. Finans har bedt en håndfuld danske ambassadører om at give en status fra deres respektive lande. Dette er den første kronik i rækken.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.