Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Sådan er det at arbejde hver dag, hver aften og hver weekend

Han arbejder. Hele tiden. Lederen af embedsværkets jægerkorps drysser ikke sukker på havregrynene.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Finansministeriets departementschef går ikke i teateret, og han ser ikke sine venner særlig tit. Han arbejder. Hver dag. Hver aften. Og hver weekend.

Landets mest magtfulde embedsmand, Martin Præstegaard, gav forleden et kig ind til et arbejdsliv, der sprænger alle rammer for normalitet. Altså – vi er forbi nogen form for balancering af job og privatliv. Departementschefen må efterlade koret af konsulenter og coaches, der prædiker helhedstænkning og ligevægt i livet, tavse og tomme i blikket.

Det er ikke nyt, at man arbejder solen sort i Finansministeriet. Når resten af Slotsholmen puttesover, er der stadig lys i vinduerne på Christiansborg Slotsplads 1.

Finansministeriet er embedsværkets svar på jægerkorpset og har en dertil svarende selvfølelse. Man er elitestyrken. Alt af betydning for rigets førelse passerer gennem departementet. Alt. Bevillinger, budgetter, reformer, regeringsudspil og -forhandlinger, administrative omlægninger, salg af statslige aktieposter, store bygge- og anlægsprojekter og udnævnelser til diverse topposter.

Man er magten, og magten går ikke i teateret og læser ikke godnathistorie.

Det er heller ikke nyt, at departementschefer arbejder i et omfang, der giver de fleste andre jobs baghjul. Jeg har kendt et par af slagsen.

Eksempel: Engang var jeg til en middag, hvor der blandt gæsterne var ministeren og departementschefen i et ministerium. Da snakken og bordsætningen blev fri efter desserten, fandt de to sammen i hjørne. De drøftede herefter sager. Kaffe blev skænket, petit fours sendt rundt, og de to løftede kun blikket kort, da værtsparret bød på avec. For der arbejdedes. Der blev vendt positioner og analyseret handlemuligheder. Hele aftenen. Med middagsselskabet som mumlende baggrundstapet.

Det nye er, at Finansministeriets departementschef ikke har skygge af trang til at drysse sukker på havregrynene. Et politisk korrekt rådgivermenneske kunne nemt – meget nemt - have hvisket ham i øret, hvad han med fordel kunne krydre sin arbejdslivsbeskrivelse med. Sådan nogen små lækre hapsere om kanoture med ungerne og vandreferier med hustruen. Om glæden over at medarbejdere vokser, når man selv træder et skridt tilbage og tager tidligt fri og viser tillid ved at slippe styringen. Den slags. Blød nougat.

Men der er nada. Martin Præstegaard fortæller om et liv, der er et arbejdsliv, og så er historien egentlig ikke længere. Han elsker, når der er fuld damp på kedlerne i regeringens maskinrum, og han ser medarbejderne løbe på stengangene i dedikeret, blussende travlhed. Så er livet godt. Og med samme selvfølge som han fortæller om aftenarbejdet - hver aften - og weekendarbejdet, siger han, hvad han forventer af sine medarbejdere:

»Jeg skal kunne ringe til folk, og så kaster de alt, hvad de har i hænderne og arbejder.«

Tag den.

Om Finansministeriets departementschef har børn? Jep. Tre på 6, 9 og 11 år.

Igen kunne et rådgivermenneske have hvisket ham noget familien-i-centrum-agtigt til at afbalancere indtrykket af en altdominerende arbejdsiver. Men nej. Martin Præstegaard kan naturligvis være en fortræffelig far alligevel. Men når han fortæller, hvad der lader hans batterier op, er det ikke godnathistoriefortælling og ludospil med ungerne. Det er træning. Så han kan gennemføre det 90 kilometer lange langrendsløb Vasaloppet.

Tag den.

Departementschef Mads Præstegaard deltager i ministeroverdragelse i Finans ministeriet i 2016, hvor Claus Hjort Frederiksen (V) overdrager ministeriet til Kristian Jensen (V). Foto: Jens Dresling

At Martin Præstegaard indfletter, at mandlige medarbejdere i Finansministeriet nu tager tre-fire måneders barselsorlov – og at det er godt – og at ansatte gerne bevilges en forlænget weekend efter en meget lang og hård arbejdsperiode, det hører med til billedet.

Men tilbage står, at departementschefen for landets suverænt mest magtfulde ministerium, rollemodellen for tusinder af embedsmænd, manden der med et nik kan afgøre karrierer og flytte millioner – han arbejder. I stort set alle sine vågne timer. Hver dag. Hver aften. Hver weekend.

For arbejde er livet, og departementschefen ser ingen grund til at lyve den sandhed nuanceret med henvisninger til skønheden i kunst og litteratur, tilværelsens svære valg eller betydningen af familie og gode venner. De andre må så udmærket gå i teateret, lave gæstemiddage og arrangere sommerhusweekender, der begynder klokken 17 og ender, når alle simpelthen ikke orker mere sjov, rundbold, snak og grillet flanksteak. For nye opgaver kommer hele tiden ind, så lyset aldrig kan slukkes på Christiansborg Slotsplads 1.

Kig selv efter ved lejlighed.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.