Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Europa vakler mod japanske tilstande

Kommer renten i eurozonen nogensinde op igen - altså sådan for alvor? Man begynder efterhånden at tvivle, skriver økonom i SEB.

Chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi. Foto: Michael Probst

Væksten i Europa er på vej ned, og det er sket på trods af, at Den Europæiske Centralbank (ECB) ikke engang har hævet renten endnu. En rente på -0,5 procent er altså ikke er lav nok til at holde et økonomisk opsving på sporet, og det tyder på, at eurozonen er på vej mod et japansk scenario. Japan sænkede renten til lige over nul i slutningen af 90erne, og 20 år senere er ikke kommet op igen.

Jeg tror ikke, at renten i eurozonen vil være negative lige så længe som i Japan, men lige nu ser det ud til, at ECB ikke kommer til at hæve renten, før opsvinget slutter, og de vil helt sikkert ikke hæve den i den næste recession.

Opbremsningen i eurozonens vækst har været meget markant. Væksten i sluttede 2018 med en årlig vækst på bare 1,2 procent i fjerde kvartal og ledende indikatorer tyder på, at væksten ikke har nået bunden endnu. Den lave vækst ser ud til at være hjemmelavet, for de seneste måneder har vi set faldende forbrugertillid og stigende opsparingskvote. Italien har nu to kvartaler i træk oplevet direkte negativ vækst.

EU-Kommissionen har reageret på de svage signaler ved at sænke deres vækstprognose for 2019 fra 1,9 procent til 1,3 procent, og forventningerne til inflationen fra 1,8 procent til 1,4 procent. Ikke engang Kommissionen tror på, at ECB når deres inflationsmål på knap to procent, og de antager endda, at renten forbliver negativ helt frem til slutningen af 2020.

På den baggrund er det mærkeligt, at ECB ikke har reageret.  Ved sidste ECB-møde indrømmede Mario Draghi, at ”risikoen var steget”, men i virkeligheden har risikoen allerede materialiseret sig. Væksten er allerede i dag langt under ECBs prognose og ligger på et niveau, hvor arbejdsløsheden normalt begynder at stige, og det kan umuligt have undgået centralbankens opmærksomhed.

Draghi er kendt som en handlingens mand, så hvorfor forsøger han ikke at få væksten i gang? Mit gæt er, at der ikke er meget mere, han føler han kan gøre. Hvis det nuværende renteniveau ikke er lavt nok, så gør det ikke den store forskel at love at holde den der i længere tid. ECB kan heller ikke sænke renten yderligere uden at skabe problemer for banker og pensionskasser.

ECB skulle måske have været endnu mere uansvarlige tidligere, men hvis væksten er på vej ned, så er der ikke meget, de kan gøre. De bliver bare nødt til at prøve.

Elizabeth Mathiesen, makroøkonom i den svenske bank SEB.

ECB skulle måske have været endnu mere uansvarlige tidligere, men hvis væksten er på vej ned, så er der ikke meget, de kan gøre. De bliver bare nødt til at prøve. Som minimum må banken udskyde de planlagte renteforhøjelser, ligesom den amerikanske centralbank, Fed, har gjort, og måske give bankerne nogle billige lån. Det rækker ikke langt.

Men hvad sker der så, hvis væksten ikke kommer tilbage? Der er to muligheder. Den første er finanspolitik, men er det en reel mulighed i Europa? Det vil kræve, at Kommissionen slækker på loftet over de enkelte landes budgetunderskud, men det virker ikke sandsynligt. Den anden mulighed er et japansk scenario, hvor renten forbliver negativ, og ECB går ind i en recession med en helt tom traditionel værktøjskasse. 

Af Elizabeth Mathiesen, makroøkonom i den svenske bank SEB.

BRANCHENYT
Læs også