Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Mit liv som opinionsdanner

Snart kan du blive tilbudt en rapport, hvor der står, at du går i grimme sko. Her får du forklaringen.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

En venlig mand fra London har bedt mig vurdere udsigterne for det europæiske ejendomsmarked. Om det vil gå op eller ned og hvordan med Frankfurt og Istanbul. Jeg har forklaret ham, at det ved jeg ikke meget om. Han har så forklaret mig, at det ikke er afgørende. For jeg er på listen. Listen over opinionsdannere. Og som han tilføjede:

»We cannot let the market down, can we?«

Nej. Det kan vi vel ikke. Meget kan man tillade sig at svigte. Men ikke sine børn og markedet. Slet ikke mod honorar. Af samme årsag ville det også være forkert at svigte det analysefirma, der har bedt mig vurdere en række topledere. Mod honorar. Fordi jeg er kommet på en liste.

Opinionsdanner. Tænk sig. Pludselig føles livet mere alvorstynget. Tankerne kredser allerede om ejendomsmarkedet i Istanbul. For mit indre blik ser jeg developer-typer i skinny habitter, der sidder og venter på min vurdering. Jeg ser kontorer på 17. etage og konferencelokaler med lamper fra Nuura og Wegner-kontordrejestole i eg model 502. Fordi én stol koster 82.000 kroner, og 32 stole er et statement. Den slags.

I første omgang er hele projektet en smule bekymrende. Tænk hvis markedet tror på mig? Men som den venlige mand fra London lod forstå i telefonen: Jeg forventes faktisk ikke at vide noget i detaljer. Det er åbenbart en hyppig misforståelse. Jeg er kommet på listen, og det er noget andet. Man kommer på listen, fordi nogle personer har udpeget een som opinionsdanner, og her ville manden fra London ikke sige mere, end at vi for mit vedkommende er ovre i den finansielle sektor.

Altså er jeg ikke tildelt rollen som ekspert. Det er godt, for det har jeg prøvet, og det giver ikke honorar. Som ekspert kan man for eksempel blive opfordret til at bidrage til en bedre verden og et stærkere erhvervsliv ved at udfylde nogle skemaer for et firma på Østerbro, hvor medarbejderne taler engelsk med accent fra Københavns Vestegn. Det var ikke helt mig. Det føltes ligesom de her direktører, der foreslår een at starte bilen og køre ind til city og parkere til 35 kroner i timen og fortælle dem over en kop kaffe, hvordan man ser på deres virksomhed og deres branche og fremtiden. Bare helt uformelt. Og bare helt uhonoreret.

Så er der mere fremtid i at være opinionsdanner. Her er kernen ikke, hvad man ved, men hvad man mener, og man får honorar. Selv om tvivlen gnaver lidt i forhold til vurderingen af toplederne. Der blev mumlet, da analysefirmaet kom til dén del. Men bliver der noget slinger, falder hammeren.

Opinionsdannere har altså et ikke ubetydeligt ansvar. De kan få folk til at reflektere over ting, som de ikke før havde tænkt over.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Vurderingerne skal foretages i et skema med en overflod af kommentarfelter, og de vil blive brugt, hvis firmaet tror, at jeg arbejder til eksperttakst. ”Går i virkeligt grimme sko” kan man så føje til om en topleder. For eksempel. Så har man da glæden ved at bidrage til en rapport, der får en mand til at stirre på sine fødder. Om aftenen vil han foreslå sin kone, at de bruger weekenden på at gennemgå hans fodtøj. Hun vil nu tænke, at han endegyldigt har fået knald i låget og rykke ind i gæsteværelset, og derfra tager hans karriere en drejning i sydgående retning.

Opinionsdannere har altså et ikke ubetydeligt ansvar. De kan få folk til at reflektere over ting, som de ikke før havde tænkt over. På nogle områder kan de ligefrem flytte holdninger. Men eksperter på en sag behøver de ikke at være. Det er bundlinjen.

Læs derfor fodnoterne hvis du om nogle måneder får tilbudt en rapport med prognoser for det europæiske ejendomsmarked. Eller et analysefirma op ad foråret ringer og forklarer, at førende iagttagere af dansk erhvervsliv har vurderet dine styrker og mindre indlysende styrker som topleder. Og læser du i en kommentar, at du går i grimme sko, så ved du, at firmaet lovede honorar, men snød på vægten. Behold fodtøjet, men fyr firmaet. Og læs ikke vurderingerne af dine præstationer, som noget nogen ved. Det er noget, som nogen synes. Eller mærker, fornemmer, føler eller tror.

Mens de samtidig havde deres blik på uendeligt og deres tanker på ejendomsmarkedet i Istanbul.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.