Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Global afmatning er en større trussel end flaskehalse

Arbejdsstyrken er blevet udvidet markant, og det har givet brændstof til opsvinget. Det har været medvirkende til, at økonomien ikke er blevet overophedet.

Erik Bjørsted, cheføkonom Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Dansk økonomi har siden 2013 oplevet uafbrudt jobfremgang. Antallet af beskæftigede lønmodtagere er steget med 226.000 og aldrig har antallet af beskæftigede været højere. Samtidig har opsvinget været med til at åbne døre for personer på kanten af arbejdsmarkedet.

Jobfremgangen kommer også personer på kanten af arbejdsmarkedet til gode. Beskæftigelsen for ikke-vestlige indvandrere er vokset mærkbart - også for de kvindelige ikke-vestlige indvandrere. Langtidsledigheden er blevet halveret, og de langtidsledige fylder mindre i ledighedsstatistikken.

Da langtidsledigheden toppede, udgjorde de langtidsledige mere end 30 procent af den samlede ledighed – i dag er det under 25 procent. Arbejdsløsheden er altså ikke blevet tungere, og dem der i øjeblikket er arbejdsløse, er heller ikke primært langtidsledige. Tværtimod.

Vi kan også konstatere, at flere og flere er kommet ud på arbejdsmarkedet. Arbejdsstyrken er blevet udvidet markant, og det har givet brændstof til opsvinget. Det har været medvirkende til, at økonomien ikke er blevet overophedet.

Der er dog indtrådt et stemningsskift i økonomien. Det gælder både i verdensøkonomien og herhjemme. Tilliden til fortsat økonomisk fremgang er blevet svækket. Bl.a. har forbrugertilliden herhjemme taget et markant dyk. I de seneste tal for forbrugertilliden har forbrugerne negative forventninger til den økonomiske situation i Danmark om et år.

Konkret er væksten i eurozonen, og Kina også gået ned i gear, ligesom uroen om brexit og en mulig eskalering af handelskrigen med USA ikke skaber tillid. Udsigten til renteforhøjelser spiller formentlig også ind.

Den Amerikanske Centralbank (Fed) har igennem længere tid hævet renten. I Europa har Den Europæiske Centralbank (ECB) indstillet sit opkøbsprogram og stillet renteforhøjelser i udsigt.

I Danmark er der nu færre virksomheder i industrien og byggeriet, der melder om mangel på arbejdskraft. Byggeriet og industrien er to meget konjunkturfølsomme brancher, og når færre virksomheder her melder om mangel på arbejdskraft, kan det være et varsel om et omslag i konjunkturerne.

Den bekymring flere arbejdsgivere har haft for flaskehalse og mangel på arbejdskraft, kan med andre ord hurtigt blive afløst af en ny bekymring for mangel på ordrer.

Lige nu tyder det på en blød landing. Dermed er der ikke udsigt til så en stor nedgang som under sidste krise. Forbrugerne har fx været meget forsigtige med at bruge penge under opsvinget. Hvis renten bliver hævet, kan det dog ikke udelukkes, at vi kommer til at se faldende boligpriser i de større byer. Højere renter vil dæmpe forbruget yderligere, ligesom usikkerheden omkring de internationale konjunkturer kan mindske virksomhedernes investeringslyst og forbrugernes lyst til at bruge penge.

Samlet må man sige at risikoen for en global afmatning og dens følger udgør en større trussel mod dansk økonomi end flaskehalse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.