Debat
0

Vi savner i den grad vækstambitiøse iværksættere

Vi får færre og færre iværksættere med store vækstambitioner. Det lover skidt for økonomien, skriver to fra organisationen Danske Business Angels.

Foto: Mik Eskestad.

Iværksættere har fået bedre adgang til den livsnødvendig kapital. Det er meldingen fra seneste Iværksætterbarometer, som er udført af FSR - danske revisorer. Men træerne vokser ikke ind i himlen.

Ifølge Iværksætterbarometeret er kapitalanskaffelse og adgang til finansiering stadig den tredjestørste udfordring for danske iværksættere. Så selvom tallene dækker over en positiv udvikling, er det stadig 46 procent, som mener, at adgangen til kapital er et problem for deres vækstdrømme.

Antallet af vækstambitiøse iværksættere – de kaldes også for vækstiværksættere – er nu lavere, end det har været de sidste to år. Det er et kæmpe problem, at forventningerne til toplinjevækst er så lav. Både fordi væksten skaber job til flere danskere, men også i forhold til at indfrie FNs stort anlagte bæredygtighedsmål (de såkaldte SDGere). Mange danske startups arbejder netop intenst med at skabe nye bæredygtige forretningsmodeller, der forbedrer både den økonomiske velstand og verdensmål.

Vi skal derfor have ambitionerne op igen og skabe fornuftige vilkår for adgang til kapital, som kan være med til at give de nye ideer både flyvehøjde og flyvelængde. Man kunne have en fast målsætning fra politisk side om lavere aktieskat og en afskaffelse af iværksætterskatten. Også gerne suppleret med at loftet i aktiesparekontoen hæves til de planlagte 200.000.

Men for at sætte yderligere skub på en positiv udvikling kunne man satse på en fortsat bæredygtighedsfokuseret erhvervs- og vækstpolitik fx ved at lave et investorfradrag til investeringer i iværksættervirksomheder, der har bæredygtighedsmål som bundlinje. Man kunne tilføje en matchingfond, hvor private investorer og andre kapitalleverandører i økosystemet omkring iværksættere kan gå sammen og sikre kapital til iværksættere med vækst- og SDG-drømme.

Af Jesper Jarlbæk og Jesper Højberg Christensen, formandskabet i foreningen Danske Business Angels.

Få de seneste erhvervsnyheder med vores nyhedsapp
BRANCHENYT
Læs også