Debat
0

Den politiske usikkerhed hænger over markedet

Frank Velling, investeringsansvarlig i SEB

I december så man et rekordhøjt niveau for global økonomisk-politisk usikkerhed. Handelskrigen mellem USA og Kina og brexit-usikkerhed er nogle af de mest iøjnefaldende kilder til denne usikkerhed. I starten af 2019 er usikkerhedsniveauet aftaget lidt, men befinder sig fortsat på et højt niveau.

Det synes efterhånden at være de flestes forventning, at præsident Xi Jinping og Donald Trumps underskrifter på en ny aftale er nært forestående. Ud over den lange række af positive udmeldinger fra de involverede parter, så synes Trump at være presset af en væsentlig del af hans vælgerbase i Midtvesten og The Great Plains: På grund af Trumps handelsbarrierer på kinesiske varer, og Kinas efterfølgende gengældelse, er eksporten af soyabønner til Kina gået fra ca. 12 mia. dollar til 0. Og ifølge det amerikanske landbrugsministerium står landmændene med 25 mio. tons usolgte soyabønner og et forventeligt tab på 7,9 mia. dollar. Det gør ondt. Skal landmændene igen i år dyrke soyabønner på et område, der er otte gange større end Danmark, og dermed risikere at grave hullet endnu større? De har brug for svar – og helst i dag.

Med en handelsaftale vil den politiske usikkerhed dog ikke forsvinde som dug for solen. Præsidentvalget næste år rykker stadig nærmere, og Trump har nu mærket konsekvenserne af, at have et demokratisk flertal imod sig i Repræsentanternes Hus. I starten af marts fik aktiemarkedet en forsmag på, hvad der kan være i vente: Aktierne på New York Stock Exchange faldt pludseligt som en sten, da den nye leder af House Judiciary Committee, demokraten Jerry Nadler, valgte at kræve rapporter om Trumps mulige misbrug af sit embede fra 81 personer og enheder. Det er særdeles omfattende, og anses af nogle som en måde hvorpå demokraterne er ved at skaffe sig et alibi for at føre en rigsretssag.  

Om det når så langt, som til en rigsretssag står hen i det uvisse. Der synes at være to betingelser, som skal være opfyldt, for at Nancy Pelosi trækker sit flertal i Repræsentanternes Hus i den retning. For det første skal man finde en rygende pistol: Noget urent trav fra Trumps side, der giver anklagerne en vis sandsynlighed for også at få Trump dømt. Vi kender endnu ikke til konklusionerne fra Robert Muellers undersøgelser. Af samme grund har lederen af den vigtige House National Intelligence Committee, demokraten Adam Schiff, formentlig også forhold sig tavs indtil videre.

For det andet skal den rygende pistol være af sådan en karakter, at man kan overbevise et flertal af amerikanerne om, at en rigsretssag er en god idé: At det ikke bare er en heksejagt baseret på ”fake news”. Mens det er rent gætteri, om det nogen sinde når så langt, så kan risikoen for dette korstog hænge som en lille sort sky over de finansielle markeder i det kommende år.

BRANCHENYT
Læs også