Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Den økonomiske usikkerhed lurer efter Draghi-exit

Den næste chef for Den Europæiske Centralbank vil sandsynligvis offentligt tilslutte sig Mario Draghis mantra om at være klar til at gøre hvad som helst for at redde euroen, skriver cheføkonom.

Mario Draghi angreb Statsgældskrisen med budskabet om at være »parat til at gøre, hvad end der er nødvendigt« for at bevare euroen. Det slag har han endnu til gode at vinde. Foto: AP/Michael Probst

I 2012 afværgede chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, et truende eurokollaps med sit løfte til markederne om, at gøre ”hvad som helst. Med én beslutsom udtalelse sluttede den europæiske gældskrise. Det viste sig faktisk, at Draghis ord var så kraftfulde, at de initiativer, der egentlig skulle beskytte eurozonen, aldrig blev taget i brug

Draghis berømte ord virker stadig den dag i dag, men vi skal til at vænne os til en eurozone uden Draghi for bordenden. For efter otte år på posten som centralbankchef forlader Draghi ECB senere i år.

Det bringer et centralt spørgsmål i spil: Hvordan vil den næste centralbankchef forholde sig til Draghis forpligtelse om at gøre alt? Ligegyldig hvem, den næste chef bliver, vil efterfølgeren formentlig sværge troskab til Draghis ord. Men betydningen af ordene vil ændre sig alt efter, om efterfølgeren står for en stram eller lempelig pengepolitik.

Indtil en ny centralbankchef er udpeget, står euroen derfor overfor en usikker tid. Pengepolitikken vil dog fortsat være lempelig med rentesatser omkring nul et pænt stykke tid ind i den nye centralbankchefs embede. For eurozonen er i øjeblikket fanget i nulrentemiljøet, og det ændrer sig næppe i den nærmeste fremtid.

De underliggende trusler mod eurozonen vil stadig være de samme. Truslerne stammer grundlæggende fra et afhængighedsforhold mellem banker og den offentlig sektor. Bankerne i Italien er eksempelvis svage, fordi de har store summer af offentlig gæld og dårlige lån. Og uden en fuldendt bankunion hæfter de italienske skatteydere i sidste ende for bankernes gæld. Det åbner for en dødsspiral, hvor tab af tillid til banker eller det offentlige vil øge finansieringsomkostningerne for bankerne. Og når italienske skatteydere forventes at betale regningen for bankerne, vil det skubbe renten på det offentliges gæld mod loftet. Hvis ingen griber til handling, kan dette sætte en dødsspiral i gang for hele eurozonen.

Draghi skred til handling. Men der er spirende usikkerhed om, hvordan den næste centralbankchef vil håndtere disse udfordringer. Faren er, at efterfølgeren vil lægge pres på Italien for selv at skulle løse problemet, hvilket kan lede til en steppebrand af problemer i hele eurozonen. En efterfølger til Draghi vil selvfølgelig arbejde for at sikre euroen, men præcis hvordan og hvornår man handler, er der usikkerhed omkring.

Selvom vi ikke forventer, at vagtskiftet i ECB vil have en drastisk effekt, bør investorerne holde et skarpt øje med situationen i Italien og deres eksponering i markedet. Den næste ECB-chef vil formentlig følge Draghis mantra om "at gøre alt, hvad der kræves", men så længe der ikke er en ny centralbankchef for bordenden, er der usikkerhed om, hvad vi finder ude i horisonten.

Af Shamik Dhar, cheføkonom hos kapitalforvalteren BNY Mellon Investment Management.

BRANCHENYT
Læs også