Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sæt skub i robotindustrien og skab 25.000 job

Hvis politikerne sætter gang i en ambitiøs automatisering af dansk erhvervsliv vil vi skabe intet mindre end 25.000 danske job, viser McKinsey-rapport.

I løbet af det næste halve år skal en ny erhvervsfremmestrategi ligge klar. Her bør man aktivt understøtte det store potentiale i robotindustrien, der er forudsætningen for en succesfuld automatisering af produktionsdanmark. Med ambitiøse investeringer og en målrettet erhvervsfremmeindsats vil Danmark også i fremtiden kunne fastholde produktion og arbejdspladser her i landet – til gavn for os alle.

Tallene taler nemlig for sig selv. De 292 virksomheder i den danske robotindustri beskæftiger i dag 8.500 og omsætter for 18 mia. kr. Og fremtiden er lys. En netop offentliggjort Damvad-analyse viser nemlig, at robotvirksomhederne allerede om 5 år kan omsætte for mere end 50 mia. kr.

Robotvirksomhedernes betydning for det danske samfund rækker dog videre. De har nemlig vital betydning for vores mange produktionsvirksomheder i Danmark.

Tusindvis af danskere er i dag beskæftigede i industrien. Forudsætningen for, at den danske industri også i fremtiden, er konkurrencedygtig, og vi dermed kan fastholde produktionsarbejdspladser i Danmark, er, at vi gør tingene smartere og hurtigere, end landene omkring os. Og netop her er en stærk robotindustri en vigtig brik.

Danmark er blandt verdens førerende lande, når det kommer til udvikling og produktion af industrirobotter, og den danske robotklynge på Fyn er den eneste guldcertificerede robotklynge i Europa. Faktisk er Danmark verdensførende på markedet for kollaborative robotter, der side om side samarbejder med mennesker i produktionshaller rundt omkring i landet, hvor Danmark, ifølge Damvad-analysen, sidder på over 50 procent af det globale marked. Robotter, der kan hjælpe medarbejderne med tunge og rutineprægede opgaver bidrager til, at produktionen bliver mere sikker og mindre slidsom.

Undersøgelser viser, at virksomheder, der investerer i robotter, klarer sig bedre end dem, der ikke investerer. Omsætningen stiger, og virksomheden vokser. Og ser vi på det i et bredere samfundsperspektiv, vil en ambitiøs automatisering skabe intet mindre end 25.000 danske job, ifølge McKinsey-rapport fra 2017.

Heldigvis er vi allerede godt på vej. Danmark er nemlig et af de lande i verden med flest robotter i industrien per medarbejder. Det skyldes, at den danske produktion af robotter er ganske tæt på vores produktionsvirksomheder. Afstanden fra tanke til handling bliver ganske enkelt kortere, når robotvirksomheden ligger på den anden side af vejen. Den danske industri har dermed en afgørende fordel i forhold til landene omkring os. Det skal vi udnytte og bygge videre på.

Hvis vi skal udnytte det fulde potentiale for automatisering i Danmark, skal vi styrke udviklingen af robotteknologi og producenters vækstmuligheder – og samtidig understøtte at industrien generelt øger anvendelsen af robotter. På den måde fremtidssikrer vi både robotbranchen, industriens konkurrenceevne og danske arbejdspladser.

Af Kim Graugaard, fungerende direktør i Dansk Industri, Claus Jensen, formand i Dansk Metal og Mikkel Christoffersen, talsmand i interesseorganisationen Robotics Alliance.

BRANCHENYT
Læs også