Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Regeringens forsømte år

Der er faktisk kun én rigtig pæn ting at sige om Løkkes seneste regering: Venstrefløjen havde været meget værre.

Valgperioden går på hæld. Hvis man skal sige noget pænt om de fire år med blåt flertal, så er det, at det kunne være gået meget værre, hvis venstrefløjen havde haft magten. Men det er virkelig ærgerligt, at Lars Løkke Rasmussens regering ikke fik brugt det økonomiske opsving og de sunde statsfinanser til på én gang at sætte kurs mod et mere borgerligt samfund.

Det økonomiske råderum frem mod 2025 er beregnet til 25,5 mia. og stiger til 56 mia. kr. i 2030. Udelukkende ved at holde de offentlige udgifter i ro. Det er uhyggeligt mange penge, som politikerne i de kommende år vil opkræve i skat, selvom de ikke behøver dem til at drive den offentlige sektor, som den ser ud i dag.

Det er uhensigtsmæssigt, fordi pengene kunne gavne både familiernes privatøkonomi, øge investeringerne og være med til at forlænge opsvinget, hvis de ikke blev opkrævet i skat. Det er også umoralsk. For med hvilken ret lægger politikerne beslag på vores penge, når de end ikke har besluttet sig for, hvad de skal bruges til? Det er en adfærd, som slet ikke er en borgerlig/liberal regering værdig.

Regeringen burde som den mest selvfølgelige ting have sørget for, at de mange milliarder blev kanaliseret tilbage til danske familier og virksomheder i form af skatte- og afgiftslettelser.

Det er blevet forsømt, og nu står vi med udsigt til, at magten efter et valg måske skifter til Socialdemokratiet med opbakning fra venstrefløjen. Og så kan vi være sikre på én ting. Det økonomiske råderum vil forsvinde som dug for solen. Det vil blive omsat i stigende offentligt forbrug og stigende offentlige overførsler. Danske borgere og virksomheder vil aldrig se en krone igen af de penge, de betalte unødigt oven i den allerede alt for høje skat.

Det er virkelig ærgerligt, at Lars Løkke Rasmussens regering ikke fik brugt det økonomiske opsving og de sunde statsfinanser til på én gang at sætte kurs mod et mere borgerligt samfund.

Pernille Vermund, formand, Nye Borgerlige

Jeg ved godt, at VLAK-regeringen ikke kan regere uden Dansk Folkeparti, og det er selvfølgelig en del af forklaringen på de forsømte år, at DF konsekvent har blokeret for borgerlige reformer og lavere skat. Men en del af ansvaret må Lars Løkke Rasmussen selv tage på sig. For der har sandt for dyden ikke været lagt mange kræfter i at få fremdrift mod en lidt mindre offentlig sektor og lavere skat.

Og så er det jo klart, at når hverken regeringslederen eller støttepartiet rigtig vil noget, så ender det med de meget små skridt, der trods alt er taget, og som Liberal Alliance i valgkampen kan rose sig selv af.

Havde man villet, kunne man – uden at skulle spare en krone nogen steder – have fjernet topskatten, registreringsafgiften, arveafgiften, alle afgifter på øl, vin, spiritus og chokolade samt halveret elafgiften og benzinafgiften. Disse skattelettelser vil give omkring 30 mia. af de 56 mia. kr. i råderummet tilbage til familierne og virksomhederne. Så oveni ville man desuden kunne halvere selskabsskatten med de positive effekter for produktiviteten og velstanden i samfundet, som det vil føre med sig.

Skulle det lykkes regeringen at få vælgernes opbakning igen, er min bøn: Forsøm det ikke én gang til.

BRANCHENYT
Læs også