Mette Frederiksen kvaser den spirende danske techindustri

Vi savner i den grad dygtige it-folk til hele vækstlaget af små techselskaber. Men Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti nægter af lytte

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er gået for langt i deres bestræbelser på at lukke Danmark af for udenlandsk arbejdskraft.

Ofte afviser politikerne blankt snakken om mangel på arbejdskraft, men jeg ejer en håndfuld it-virksomheder, og jeg ved, at det er et stort problem at finde kvalificerede it-udviklere. Det mest naturlige ville være at invitere de rigtige hjerner fra udlandet til Danmark. Det burde vi faktisk gøre med åbne arme. Vi har alt for få højt specialiserede eksperter, der kan bidrage til, at der kommer flere penge i statskassen. Men alligevel afviser Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Danmark skal slå porten op for dem, der bidrager og underbygger vores vækst. Vi taler ikke om personer, der er dovne, snylter eller som ikke vil tilføre værdi til landet. Vi snakker om højtuddannede eller erfarne programmører, som i de kommende år kan være med til at sikre Danmarks førerposition inden for it.

Teknologi og digitalisering er overalt i erhvervslivet, men det kan man mildest talt ikke kan sige om udviklere. Hvis man er i tvivl om behovet for it-folk, kan man blot skele til den høje aflønning, som også stiger mærkbart hurtigere end i andre brancher. Det er simpelthen et udtryk for, at efterspørgslen er så stor, at den lægger pres på erhvervslivet.

I første omgang kan vi kun løse dette problem ved at lempe adgangsreglerne for personer, som får velbetalte stillinger. Helt lavpraktisk skal danske virksomheder stå på mål for, at disse udenlandske medarbejdere har en økonomisk stabil indkomst og et sæt særlige kompetencer. Så længe de er ansat i den pågældende eller en tilsvarende virksomhed, er de velkomne.

I USA fungerer en sådan ordning problemfrit, og der er en stribe forskellige måder at få arbejdsvisum. Man kan fx eje en virksomhed i landet eller have nogle unikke egenskaber. Pointen er, at vi skal lade os inspirere af løsninger, som allerede er testet i andre lande. Lukkethed er ikke vejen frem, hvis vi ønsker et rigere Danmark.

Så kære Mette Frederiksen: Danske virksomheder lider under en akut mangel på it-udviklere. Det skader væksten, jobskabelsen og koster os alle sammen penge. Jeg håber virkelig, at du og andre modstandere af udenlandsk arbejdskraft vil smøge ærmerne op og gøre det lettere at flytte til Danmark, hvis man fx er programmør. Uanset hvordan vi vender og drejer det, er vi bare et lille land. Vi har ikke nok talenter, hvis vi i de kommende år skal være verdensførende på it og digitalisering.

Lad os håbe, at Europarlamentsvalget, hvor Dansk Folkeparti gik markant tilbage, har gjort det klart for alle, at vi kommer længst med frihandel, et stærkt erhvervsliv og en udlændingepolitik, som sikrer Danmark adgang til de klogeste hoveder.

BRANCHENYT
Læs også