Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Den nye rentenormal er langt fra normal

Det er 10 år efter finanskrisen, og der er ikke meget på de finansielle markeder, der opfører sig som business as usual.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Vi er i det 10. år efter, at finanskrisen trak tænder og formuer ud af investorernes aktieværdier. Investorerne har det nu generelt fremragende, hvilket er, som det plejer. Derimod er der en række andre ting, som er ændret.

Centralbankerne styrer stadig prisen på både penge og aktiemarkederne generelt. Den økonomisk afmatning skuldres af lavere renter, og jo mere renterne falder, desto lavere bliver afkastforventningerne til aktier. De lave renter skubber investorernes penge fra obligationer til aktier, hvor man håber på afkast ud over det moderate.

Det er business as usual, at lavere renter i en periode kan trumfe lavere indtjeningsforventninger og holde aktiedampen oppe. Men jo længere tid, at vækstafmatningen varer, og jo mere markant den bliver, desto mere sårbare bliver aktierne.

Andre steder i den finansielle verden er tingene kraftigt forandret. Formanden for den amerikanske centralbank er jurist, og den nuværende chef for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, erstattes af Christine Lagarde. Hermed overtager en jurist verdens næstmest betydningsfulde pengejob. Centralbankchefer er derfor ikke længere per definition personer med en primær pengebaggrund.

I politik er tingene også forandret. To af de mægtigste økonomier i verden styres af politikere, som ikke er politikere i den gammeldags forstand. Præsident Donald Trump er sin egen, og Vladimir Putin i Rusland kan heller ikke siges at være en af de gammeldags politiske størrelser. I Storbritannien er den konservative Boris Johnson måske på vej til at blive den næste britiske premierminister. Han har det sikkert fint med at blive opfattet som en ”nyskabelse”.

De danske indskudsbevisrenter er negative og har været det i mere end fem år. Fra og med 2. halvår 2014 kom det for alvor til at koste penge for de danske banker at have penge i Nationalbanken. Det er et 5-års jubilæum, som næppe mindes med glæde og slet ikke fejres i bankerne. Ekstremt lave renter er ved at blive business as usual.

Ingen af Nationalbankens obligationsudstedelser har nu et positivt forventet afkast, såfremt man holder fordringen til udløb. Her snakker vi om obligationer med en løbetid på helt op på 20 år. Det er aldrig sket før.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Ingen af Nationalbankens obligationsudstedelser har nu et positivt forventet afkast, såfremt man holder fordringen til udløb. Her snakker vi om obligationer med en løbetid på helt op på 20 år. Det er aldrig sket før. Selvom man forventer et negativt afkast, kan det faktisk godt blive positivt. Det kan ske, hvis de lave renter bliver endnu lavere, som tilfældet har været i 1. halvår 2019. Meget lave renter er blevet ekstremt lave.

Boligejerne kan låne i samtlige rentetilpasningslån med 1-7 års tilpasningsperiode uden at betale renter. Her holder vi dog bidragssatserne ude, som boligejerne stadig skal betale. Men dem, som sidder med en lav belåningsværdi i boligen, kan ved næste rentetilpasning komme i den situation, at de inklusiv bidragssatsen kommer til at modtage penge for at have lånt penge. Det er i sandhed ikke business as usual.

Det er muligt tage et fastforrentet 30-års lån til 1 procent stort set uden at skulle indkassere et kurstab. For boliglån med afdrag udgør betaling på hovedstolen langt den største del af den månedlige ydelse. Ofte mere end 80 procent af den samlede regning.

Centralbankerne styrer, og lavere renter trumfer vækstafmatning på aktiemarkederne - i hvert fald i en overgangsperiode. Det er helt normalt. Men ellers er det småt med business as usual. Med mindre der er tale om et paradigmeskifte og overgang til et helt nyt normal?

BRANCHENYT
Læs også