Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Trump kommer. Gem pandaerne

Danmark er en flue på et verdenskort. Men vi har Grønland. Derfor tager Donald Trump til København.

Trumps handelskrig

Nu har vi balladen. Som når en kæreste dukker uanmeldt op. Meget uanmeldt op. Og går lidt rundt. Og spørger, hvorfor det ene håndklæde i badeværelset dufter af parfume.

Donald Trump har fået den idé at besøge Danmark den 2. september. USA’s præsident har som bekendt et meget anstrengt forhold til Kina. På Twitter har han lige meddelt, at han fra den 1. september hæver tolden på varer fra Kina med 10 pct. Det er dagen før, han lander i Kastrup.

Jeg er ikke sikker på, at det er det nye panda-anlæg i Zoo, som Trump skal inviteres ud at se – gaven fra præsident Xi Jinping som et tegn på de tætte bånd og det stærke partnerskab mellem Kina og Danmark.

Jeg er heller ikke sikker på, at Trump skal underholdes med, hvor kolossale anstrengelser Udenrigsministeriet og Københavns Politi gjorde sig for at afskære Kinas præsident fra at opdage, at der er ytringsfrihed i Danmark. Da han besøgte København, blev danskere med Tibet-flag gemt væk bag politibiler og frataget deres flag.

Der dufter altså af kinesisk parfume på badeværelset. Hvis Trump begynder at gå lidt rundt på egen hånd, kan det blive værre endnu. Tænk, hvis han for eksempel opdager, at Danmark giver udviklingsbistand til den kinesiske e-handelsgigant Alibaba. Som sender de kinavarer til USA, som Trump bekæmper som pesten.

Alibaba-ordningen kan blive svær at forklare Trump. Hvis pandaerne er parfume på et håndklæde, så er den danske ulandsbistand til den kinesiske milliardkoncern et par trusser under sofaen. Selv danskere undrede sig. Er der gang i noget? En affære? Hvad skal danske ulandsmidler i et kinesisk gigantfirma, der ejes af verdens 20.-rigeste mand, Jack Ma?

USA’s 45. præsident skal altså ikke dalre meget rundt i Wonderful Copenhagen for at opdage, at Kina både har været på badeværelset og i stuen.

Eller – det ved Trump naturligvis allerede. Og det er blandt andet derfor, at hans embedsmænd har anbefalet ham at dukke op. Før kineserne når langt ind i soveværelset. Blandt andet.

Soveværelset, det mest intime rum, er i denne sammenhæng Arktis. Arktis blev der hvisket en del om, da Kina besluttede at give Danmark de to pandaer, som symboliserer de tætte bånd og det stærke partnerskab og, ja, hvad der nu siges i skåltaler. For Kina giver ikke pandaer væk uden at få noget igen.

Kina presser på for at få en magtposition i det arktiske område, blandt andet gennem investeringer i Grønland. I takt med klimaforandringerne opstår der både nye muligheder for at udvinde naturressourcer og nye transportmuligheder i Arktis. Af samme grund kan Rusland udvide sin militære aktionsradius. Det kan USA ikke sidde passivt og se på.

Trump kommer til Danmark den 2. september for at lave en aftale med Danmark og Grønland om, hvem der må komme ind i soveværelset. Punktum. Kina er på vej derind, men Danmark sidder med nogle afgørende nøgler. Som en stormagt i det arktiske område kan Danmark sammen med det grønlandske selvstyre bestemme, hvem der må komme ind i soveværelset, og hvad de må foretage sig derinde.

USA’s 45. præsident skal altså ikke dalre meget rundt i Wonderful Copenhagen for at opdage, at Kina både har været på badeværelset og i stuen.

Her har USA så for fem år siden givet Danmark og Grønland ”en omvendt panda”. Det er sket ved at lade et amerikansk servicefirma og et amerikansk rederi overtage kontrakterne på driften af Thulebasen og sejladsen med gods. De kontrakter havde dansk-grønlandske firmaer før – og med dem fulgte en solid lokal indtjening. Den er nu væk. Sådan en ”gave” gør det sværere at ryste afvisende på hovedet, hvis et andet stort land byder sig til med samhandelsaftaler, partnerskaber – og pandaer.

Nu har Trump opdaget, at hans værste fjende, Kina, og Danmark flirter heftigt.

Hvis han vil have flirteriet skåret ud i pap, kan han tage i Zoo og kigge på Xing Er og Mao Sun. Imens kan han spekulere over, hvad det mon helt præcist var, som Kina bad om at få, da de forærede det officielle Danmark to bambusbjørne. Om tjenesten hed noget på grønlandsk, og om den passer ind i en plan for, hvordan Riget i Midten bliver en magtfaktor på verdens største ø.

Der dufter under alle omstændigheder meget af kinesisk parfume på badeværelset. Hvis Trump den 2. september spørger statsminister Mette Frederiksen, hvad Danmark egentlig har gang i, kan man ikke fortænke ham i det.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også