Serier

Trumps taktiske gambling skaber uro og nervøsitet

Rentelempelser er epo for Wall Street og vil afbøde eventuelle kursfald. Men effekten varer ikke ved. Der er brug for en handelsaftale mellem USA og Kina, hvis usikkerheden i markedet for alvor skal forsvinde.

Trumps handelskrig
Frank Velling, investeringsansvarlig i SEB

Globale investorer kom nogenlunde roligt gennem juli. Den amerikanske centralbank havde varslet planer om at sænke renten, og handelsforhandlingerne mellem USA og Kina blev genoptaget. Alt var godt. Idyllen holdt ikke mange timer.

De første udmeldinger fra præsident Trump efter forhandlingerne i Beijing i juli var, at han så frem til en aftale med kineserne. Til alles store overraskelse valgte Trump dog få dage efter at pålægge nye importafgifter på den resterende vareimport fra Kina. Denne handling har i den grad skabt mistro og vrede i Beijing, og Kina reagerede hurtigt med en svækkelse af landets valuta og en besked til de statsejede virksomheder om, at de skulle indstille køb af amerikanske landbrugsprodukter.

Denne genopblussen af handelskrigen kommer på et tidspunkt, hvor der er betydelige spændinger mellem de to stormagter flere forskellige steder på kloden: Det gælder Hongkong, Det Sydkinesiske Hav, Iran og senest forsvarsminister Mark Espers ønske om at opstille mellemdistanceraketter i stillehavslande. Disse konflikter har ikke nogen direkte indflydelse på handelskrigen, men bidrager formentlig til mistro på begge sider af forhandlingsbordet.

Trump har ry for at handle på sin egen mavefornemmelse. Det forlyder, at finansminister Mnuchin havde rådgivet Trump til at bruge afgiftsforhøjelser som en trussel. Men Trump valgte altså at effektuere. Dette synes at have givet ham et problem: Det bliver således vanskeligt for ham at blæse til retræte uden at tabe ansigt. Og præsident Xi Jinping ønsker heller ikke at tabe ansigt. Han har tidligere udtalt, at hvis man slår en kineser, så vender de ikke den anden kind til, men slår igen. Det har de så gjort ved at lade valutaen slække og indstille køb af amerikanske landbrugsprodukter.

Med udsigt til et forhøjet niveau for økonomisk-politisk usikkerhed i en længere periode, skal aktiemarkedet håbe på flere rentelempelser fra Fed. Da den amerikanske centralbank (Fed) satte renten ned 31. juli, sagde bankchef Jerome Powell dog, at lempelsen skulle betragtes som en engangstilpasning, og altså ikke som den første af mange rentelempelser, som markedet havde håbet på. Yderligere lempelser har også næppe nogen væsentligt positiv effekt på økonomien. Når de private investeringer er svage skyldes det ikke høje renter, men den betydelige politiske usikkerhed. Pengepolitikken er ikke noget velegnet værktøj til at kompensere for Trumps handelspolitiske tweets.

Dette blev også slået fast af James Bullard fra St. Louis Fed i sidste uge. Rentelempelser er epo for Wall Street og vil afbøde eventuelle kursfald. Men ligesom effekten af epo ikke varer ved, så er rentelempelser ikke en kur, men en behandling. Virksomhederne har brug for sikkerhed og visibilitet, og derfor har aktiemarkederne brug for en handelsaftale mellem USA og Kina.

BRANCHENYT
Læs også