Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Lad boligmarkedet være i fred

Der er ingen tvivl om, at de strammere låneregler har sænket efterspørgslen på boligmarkedet. Hvis man fjerner reglerne, vil det blot få priserne til at stige hurtigere igen.

Mikkel Høegh, boligøkonom i Jyske Realkredit

I kølvandet på finanskrisen blev den finansielle sektor ramt af en tsunami af nye regler. Nogle mere fornuftige end andre, men alle reglerne har det velmenende ønske at forhindre, at den næste krise kommer til at ligne den forrige krise. Så vidt så godt.

Der er ingen, der ønsker en ny krise som den forrige. Men nogle af de nye regler, der er kommet til, er bygget på skønsmæssig håndhævelse. Den slags diskretionære regler er per definition dårlige, idet de er håndholdte. Dvs. at menneske skal tage stilling til, om reglerne skal slappes, strammes eller om status quo skal bevares. I økonomisk forstand foretrækkes regler, der er automatisk stabiliserende som f.eks. en skat, der tager lidt af luften ud af et buldrende opsving. Der findes også økonomisk litteratur, der viser, at hvis diskretionære regler skal virke, så skal beslutningstagerne bindes på hænderne. Det ligger i den menneskelige dna hele tiden gerne at ville ændre.

Et godt eksempel på diskretionære regler er Finanstilsynets god skik regler, der bl.a. sætter grænser for boligejernes gældsætning. Der er masser af fornuft i, at boligejere ikke bør gældsætte sig i det uendelige. Uhensigtsmæssigheden er, at reglerne jo netop er håndholdt, så diskussionen om lempelser af reglerne er allerede brudt ud.

Der er ingen tvivl om, at reglerne har sænket efterspørgslen på boligmarkedet, det var også hensigten. Den lavere efterspørgsel giver lavere priser. Fjerner man reglerne, vil det ikke gavne de grupper, der har svært ved at komme ind på boligmarkedet, idet den stigende efterspørgsel så vil presse priserne op igen og dermed stille og roligt presse de samme grupper ud af markedet. Idet frem og tilbage er lige langt, giver denne diskussion ikke meget mening. Det eneste diskussionen skaber, er usikkerhed om, hvad der gælder og ikke gælder. Det er ingen tjent med.

Man bør i stedet lade boligmarkedet være i fred og afholde sig fra hele tiden at ændre på rammebetingelserne. Boligkøbere skal kunne købe en bolig – hvilket er en stor investering, der rækker mange år ud i fremtiden – uden at vi hele tiden laver spillereglerne om. Nu er reglerne indført, så er det ikke uproblematisk at fjerne dem igen.

Lad nu bare markedet virke. Reglerne vil få aktiviteten og dermed også priserne til at falde, så er det kun et spørgsmål om tid før end, at priserne kommer så langt ned, at flere igen kan være med. Vi ser jo, at lejlighedspriserne falder. Sådan virker en markedsøkonomi.

Derfor giver det heller ikke mening at tale om, at priserne er kommet for højt op eller er blevet for lave. Det, som er usundt, er, hvis udviklingen er drevet af enten lemfældig kreditgivning eller opkøb drevet af spekulation. De to sidst nævnte forhold har jeg svært ved at se kan lade sig gøre i den nuværende regeljungle.

BRANCHENYT
Læs også