Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Erhvervsfonde retter lyset mod deres mørke sider

De erhvervsdrivende fonde stiller for første gang skarpt på ulemperne ved deres virke. Det er positivt for udviklingen af dansk erhvervsliv.

Lene Skole arbejder som adm. direktør i Lundbeckfonden hårdt for at åbne de magtfulde fonde for omverdenen. 
Foto: Gregers Tycho.

De erhvervsdrivende fonde fylder ekstraordinært meget i Danmark. De kontrollerer klenodier som ølgiganten Carlsberg, insulinkæmpen Novo Nordisk og containermastodonten A.P. Møller-Mærsk. Det er yderst tvivlsomt, om de ville have været på danske hænder, havde det ikke været for det beskyttende fondseje. Det fastholder danske job, viden og velfærd i det gamle kongerige, og det giver masser af politisk goodwill.

Men det er ikke en selvfølge, at den danske fondsmodel er fredet. Selv om der er bred forståelse for, at nytteværdien for samfundet er stor, når stifterens ønsker, virksomhedens tarv og de mange uddelingerne går op i en højere enhed, blev de økonomiske rammer strammet under den tidligere regering. Men fondenes store milliardformuer kan udgøre en for stor fristelse for politikerne. De er næsten fordoblet på 10 år til mange hundreder mia. kr. med årlige uddelinger i størrelsesordenen 17 mia. kr. Det er uhyrlige tal, når de sammenlignes med det reelle frie råderum på finansloven...

BRANCHENYT
Læs også