Serier

Kreativ galskab skal fremtidssikre dansk erhvervsliv

Der er højt til loftet i dansk erhvervsliv. Det skal der også være, hvis dansk erhvervsliv skal genopfinde sig selv med visionære, innovative iværksættere som drivkræfter. Ny artikelserie på Finans afdækker 10 idéer, der kan ændre Danmark.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Robotklyngen i Odense er det seneste erhvervseventyr, der på rekordtid er skudt op fra stort set ingenting ud over en gal, genial idé. 
Foto: Vækstfonden

Der var ingen, der for 10 år siden troede, at Odense ville opleve et vækstmirakel af den anden verden. Der var ingen, der i deres vildeste fantasi forudså skabelsen af milliardværdier, tusindvis af job og en horde iværksættere, der flokkes om at blive en del af det fynske roboteventyr.

Men sådan er det heldigvis blevet. Det skyldes ikke mindst en genial idé, en flok ukuelige robotpionérer og en blind tro på det umulige. Gevinsten for samfundsøkonomien er umålelig.

Derfor skal visionære, innovative iværksættere, der kan sætte sig over deres egen opfindelse, deres eget forskningsprojekt eller deres egen virksomhed, hjælpes frem. Det er, når skabertrangen går efter mere end personlig succes, at den reelle mission lykkes. Det er, når aftrykket på omverdenen bliver uomtvisteligt og bæredygtigt for eftertiden. Det er robotklyngen allerede et levende bevis på. Der er al mulig grund til, at Danmark får nogle flere af dem.

Det kan lyde som en kliché, at kun dem, der er skøre nok til at tro, at de kan ændre verden, er dem, der gør det. Men de er mere eftertragtede end nogensinde.

Søren Linding, virksomhedsredaktør

Ingen behøver efterhånden at blive mindet om de store udfordringer, som det danske samfund og hele erhvervslivet står overfor. Den teknologiske udvikling river traditionelle brancher ned og industrier i stykker med en fart, som formentlig først bliver opdaget alt for sent med potentielt ødelæggende konsekvenser for dansk velstand.

Det er ikke længere nok at tilpasse sig den nye virkelighed, når den er der. Det kan være alt for sent. Det er nødvendigt at være med til at skabe den. Det kræver modet til at gå forrest.

Der er brug for fremtidens frontløbere for at sikre ikke kun dansk erhvervsliv, men også det finansielle fundament under hele samfundsøkonomien. Det kræver et visionært udsyn. Det kræver en evne til at tænke og satse stort. Det kan lyde som en kliché, at kun dem, der er skøre nok til at tro, at de kan ændre verden, er dem, der gør det. Men de er mere eftertragtede end nogensinde.

Danmark er et lille land. Men der er ingen grund til at gøre det mindre, end det er.

Søren Linding, virksomhedsredaktør

Danmark er et lille land. Men der er ingen grund til at gøre det mindre, end det er. Idérigdommen er stor. Den innovative kreativitet er intakt. Der er masser af områder på det teknologiske verdenskort, hvor danskere er i verdensklasse. Selv om der er mangel på risikovillig kapital, de offentlige bevillinger til forskning halter, og de store lande med Kina og USA i front udkæmper deres egen techkrig, er der potentiale for danske førerpositioner.

Idéen om at ændre samspillet mellem robotter og mennesker og give magten over automatiseringen tilbage til menneskene med en samarbejdende minirobot har været med til at ændre Danmark. Men det er der mange andre idéer, der også kan.

Finans afdækker i en 10 uger lang artikelserie 10 idéer, der kan ændre Danmark og i bedste fald hele verden. Med udgangspunkt i ni udvalgte sektorer; Byggeri, Digital, Klima, Finans, Sundhed, Kommunikation, Transport, Fødevarer og Energi kommer serien rundt i de største hjørner af dansk erhvervsliv. Den sidste idé skal komme fra Finans’ læsere.

Danmark er fyldt med vidtrækkende, innovative og på papiret umulige, skøre idéer.

Søren Linding, virksomhedsredaktør

Ambitionen er at finde nogle af fremtidens vindere, der kan bære en hel ny erhvervsklynge, skabe et succesfuldt eksporteventyr eller få en gammel industri til at boome.

Der kan selvfølgelig ikke udstikkes nogen garantier, da banebrydende visionære idéer i sagens natur er meget risikofyldte og ofte vil udfordre de eksisterende spilleregler og ikke mindst dominerende markedsaktører. Men de skal være rodfæstet i solide, dokumenterbare, videnskabelige resultater, have en visionær iværksætter som drivkraft og et klart kommercielt potentiale, der kan skaleres på dansk grund.

Robotpionererne er ikke alene. Danmark er fyldt med vidtrækkende, innovative og på papiret umulige, skøre idéer. Men de skal anvises en vej. Artikelserien vil formidle den fulde spændvidde for nogle af de mest banebrydende danske opfindelser til inspiration for andre iværksættere, der har viljen til at ændre Danmark.

Velkommen til 10 idéer, der kan ændre Danmark fra mandag den 21. oktober på Finans.

Søren Linding er virksomhedsredaktør på Finans, fhv. erhvervsredaktør på dagbladet Børsen. Følg ham på @sorenlinding eller finans.dk/minenyheder.

Læs også