Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Opsvinget kan godt overleve en afmatning i industrien

Industrien i store dele af Europa har gennem det seneste år befundet sig en relativt dyb recession. Men det betyder ikke, at det danske opsving er endegyldigt forbi.

Lige nu er det danske opsving i den grad på vippen. Afmatning i den globale økonomi og lavere vækst på de fleste af vores store eksportmarkeder varsler udfordringer i de kommende kvartaler. Samtidig danser arbejdsmarkedet på stedet og varsler altså også nye tider sammenlignet med de senere år, hvor den ene store stigning i beskæftigelsen efter den anden væltede ind over dansk økonomi.

Kigger vi ud over landets grænser, er det særligt i industrien, at man kan finde problemerne. Industrien i store dele af Europa og særligt i Tyskland har gennem det seneste år befundet sig en relativt dyb recession. Samtidig begynder de amerikanske nøgletal også at pege i retning af en tilbagegang i den amerikanske industri. Omvendt har vi herhjemme set en solid udvikling i vores industriproduktion, som i skrivende stund er steget med omkring 5 pct. det seneste år.

Det skyldes sammensætningen af den danske industriproduktion – og eksport – hvor bl.a. medicin udgør en betydelig del. Det har givet os lidt luft, men i de seneste tre måneder er den danske industriproduktion faldet med 1,6 pct., og det er måske et forvarsel om, at udlandets trængsler nu også banker på døren herhjemme. Er det tilfældet, ville det da heller ikke være det mest besynderlige, der er overgået dansk økonomi.

Men hvis vores industrivirksomheder står over for en periode med tilbagegang, altså en industrirecession, betyder det så, at opsvinget synger på sidste vers? Nej. Ikke nødvendigvis. Historien byder på talrige eksempler, hvor industrivirksomhederne igennem længere perioder har oplevet tilbageslag, uden det har standset opsvinget i dansk økonomi. Det gælder eksempelvis i perioden 2004-2005 og også i 2015, hvor også den amerikanske industri gennemgik en nedtur. Også i USA overlevede det samlede økonomiske opsving på trods af industrien trængsler.

I de kommende kvartaler kan vi her i dansk økonomi derfor være heldige med, at industrien fylder mindre end tidligere og kun udgør godt 12 pct. af dansk økonomi. Til sammenligning fylder industrien i Tyskland næsten 20 pct. af økonomien. Bl.a. derfor er tyskerne i øjeblikket også betydeligt hårdere ramt af afmatningen i den globale industri end mange andre lande.

Industrien fylder mindre end tidligere og udgør kun godt 12 procent af dansk økonomi. Til sammenligning fylder industrien i Tyskland næsten 20 procent af økonomien.

Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Det er med til at gøre, at vi kan sætte næsen op efter en såkaldt blød landing i dansk økonomi. De økonomiske vismænd skar for nylig deres bud på væksten i 2020 helt ned til 1,3 pct. Det kan lyde drastisk, men det dækker sådan set over en blød landing, og det scenario kan sagtens udspille sig selvom industrien får nogle kvartaler i modvind.

Omvendt skal man heller ikke være blind for, at det danske opsving vil blive særdeles udfordret i den kommende tid. Vi kan sagtens stå i en situation et år fra nu, hvor det føles som alt andet end en blød landing. Der er dog adskillige faktorer at hænge en optimisme op på, og dansk økonomis modstandsdygtighed over for modvind til industrien er bestemt en af dem. Bl.a. derfor har jeg også fortsat optimismen i behold og tror på en blød landing for dansk økonomi.

BRANCHENYT
Læs også