Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Mens alle taler brexit, er den danske model under pres

Når den nye EU-Kommission tiltræder, bliver det på baggrund af løfter om et bedre Europa. Men en del af dem risikerer at gøre mere skade end gavn på den danske model.

Brexit - britisk farvel til EU

Selv om brexit-debatten på mange måder har overskygget, at vi snart får en ny EU-Kommission, har et af de mest kontroversielle løfter fra Kommissionens nye formand Ursula von der Leyen formået at give genlyd. Von der Leyen har bebudet, at kommissionen »inden for de første 100 dage« vil fremlægge konkrete planer for, »at enhver lønmodtager i Unionen har en rimelig mindsteløn«.

Men hvad vil det betyde for den danske model?

Nuvel, von der Leyen har slået fast, at mindstelønnen skal fastsættes i overensstemmelse med nationale traditioner. Og den kommende beskæftigelseskommissær Nicolas Schmit har givet en ”garanti” om, at Danmark vil blive undtaget. Men ikke desto mindre giver kommissionens initiativ anledning til bekymring dybt ind på Christiansborg og på begge sider af bordet i det danske forhandlingssystem. For når arbejdsmarkedets parter selv har været i stand til at løse de udfordringer, som staten i andre lande må lovgive om, er det bl.a. fordi parterne har frie hænder til at fastsætte løn- og ansættelsesvilkår.

Online platformsarbejde er et andet område, som kommissionen vil kaste sig over. Netop her ville en form for bund under aflønningen kunne give mening, fordi platformsarbejdere har en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet og dermed vanskeligere ved kollektivt at forhandle en rimelig betaling for de opgaver, der formidles via platformene. Men Kommissionen vil åbenbart fokusere på færdigheder og uddannelse. Det er selvfølgelig al ære værd og vigtigt for den enkelte på lidt længere sigt, men på kort sigt kommer det næppe til at gøre en forskel.

Og så er der dagpengene. Kommissionen har planer om at foreslå en europæisk ordning, hvor EU-lande, som bliver ramt af økonomiske chok, får hjælp af andre medlemslande til at finansiere arbejdsløshedsforsikring til sine borgere. Men for et land som Danmark med styr på de offentlige finanser, der formelt står udenfor eurosamarbejdet og desuden har et dagpengesystem, som både er frivilligt og medlemsfinansieret, virker heller ikke dette initiativ til at være lige i øjet.

For danske lønmodtagere vil der imidlertid være meget mere at hente på andre planer, den nye Kommission træder ind på scenen med: Det europæiske kontinent skal blive verdens første klimaneutrale kontinent. Industrien skal styrkes. Og Magrethe Vestager skal som ny næstformand inden for de første 100 dage fremlægge en plan for, hvordan EU-landene kan tage kampen op mod techgiganterne i USA og Kina.

Det er godt nyt. For det er her, nøglerne ligger til at skabe arbejdspladser og få gang i den grønne vækstmotor.

BRANCHENYT
Læs også