Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Markederne står ved en skillevej

I de seneste uger er der kommet tegn på, at den politiske usikkerhed måske har toppet - i hvert fald i denne omgang.

I de sidste måneder har aktiemarkedet haft svært ved at bryde igennem til nye højder, fordi man står klemt mellem to modsatrettede kræfter. På den ene side har der været udbredt politisk usikkerhed, som smitter af på optimismen i forhold til den globale økonomi. På den anden side har den realøkonomiske udvikling faktisk været god, samtidig med centralbankerne i stigende grad har kompenseret for effekten af usikkerheden.

I de seneste uger er der kommet tegn på, at den politiske usikkerhed måske har toppet - i hvert fald i denne omgang. Hvis det bliver bekræftet, vil det give mulighed for en mere positiv udvikling på de finansielle markeder i årets sidste måneder.

Det lyder måske overraskende for mange, at økonomien har det godt. Væksten er da heller ikke imponerende, industribarometrene er fortsat svage, og hvis man læser avisen, handler meget om frygten for en snarlig recession.

Går man et skridt dybere og ser på det, man kalder hårde nøgletal, så er der imidlertid tegn på, at central bankernes uvending har haft en positiv effekt på økonomien. Både i Europa og USA viser beskæftigelsen, det private forbrug og boligmarkedet fortsat fremgang. Faktisk noget mere end de gjorde i starten af året, før centralbankerne ændrede kurs. Industrien har det svært, men det generelle billede ser fortsat positivt ud.  

Samtidig har centralbankerne taget yderligere skridt for at kompensere for den politiske usikkerhed. Både Federal Reserve og Den Europæiske Centralbank er således nu på samme tid i gang med at sænke renterne og pumpe likviditet direkte i det finansielle system.

Det betyder dog ikke, at alt ser rosenrødt ud. Der er en grund til, at tillidsbarometrene er svage. Handelskrigen mellem USA og Kina, brexitsituationen og andre geopolitiske chok skaber fortsat usikkerhed, som lægger en dæmper på tilliden. Hvis denne usikkerhed fortsætter med at blive forværret, kan det stadigvæk tænkes, at faldende optimisme trækker hele økonomien ned.

Men på baggrund af de positive signaler fra realøkonomien og pengepolitikken skal der formentlig ikke mere end en stabilisering til, før den positive historie begynder at dominere.

Selvom tegn på en aftale mellem Kina og USA ikke er endeligt bekræftet, og selvom en brexitaftale kan kuldsejle, før den bliver gennemført, så tyder de seneste ugers udvikling på, at vi i det mindste får en pause før det næste mulige udbrud af politisk usikkerhed. Hvis vi er lidt heldige, får vi i løbet af nogle måneder en mere permanent form for våbenhvile.

Erfaring viser dog, at man skal passe på med at tage de politiske glæder på forskud. Man kan dog godt få en fornemmelse af, at pessimismen er endt med at blive overdrevet. På den baggrund kunne man få en positiv udvikling i de sidste måneder af 2019. Men hvis det skal fortsætte ind i 2020, kræver det nok, at vi får bekræftet, at der virkelig er sket et tøbrud på den politiske front.

BRANCHENYT
Læs også