Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Vær tro mod din investeringsstrategi, for det er dyrt at stå uden for

Hold fast i din investeringsstrategi uanset vejret på de finansielle markeder, lyder rådet ofte. Men hvad betyder det mere konkret?

Man skal holde fast i sin investeringsstrategi. Sådan lyder rådet fra investeringsrådgivere altid. Men at fastholde sin strategi kan jo umiddelbart lyde tåbeligt, hvis markederne og økonomierne udvikler sig i en retning, man ikke havde forventet.

Her er det dog vigtig at huske på, at en investeringsstrategi helst skal være udarbejdet, så der er taget højde for den risiko, man løber med sine investeringer. Det handler om at have den rette fordeling mellem risikofyldte aktiver såsom aktier og mere sikre investeringer som statsobligationer. Jo flere aktier, man har i sin portefølje, des højere vil udsvingene i afkastet være, og des højere vil det forventede afkast også være. Høje udsving i begge retninger er prisen, man betaler for at få et højt forventet afkast.

Hvor meget risiko man kan klare, afhænger desuden af ens tidshorisont. Jo længere tid man har at investere i, des større risiko kan man også påtage sig. Det skyldes, at aktieudsvingene over lange perioder udligner sig selv forstået på den måde, at aktieafkastet søger tilbage til det historiske gennemsnitlige årlige afkast på 6,7 pct. (også kaldet Siegels konstant). Falder aktierne, som vi så under finanskrisen eller i 4. kvartal sidste år, ved vi, at aktiekurserne på et tidspunkt vil være steget så meget, at man som investor er blevet kompenseret for det store fald. Udfordringen er selvfølgelig, at vi ikke ved, hvornår det tabte er indhentet, og det er lige præcis derfor, man skal holde fast i sin strategi.

Hvis man, da finanskrisen ramte, havde en portefølje bestående af 50 pct. aktier og 50 pct. obligationer, ville man have tabt 33 pct., da det så allerværst ud. Hvis man havde holdt sig til sin strategi og fastholdt fordelingen mellem de to aktivklasser, havde man halvandet år efter aktiemarkedet bundede d. 9. marts 2009 indhentet alt det tabte.

Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, for når alt ser sort ud, er det ekstremt svært at sælge ud af sine obligationer, der klarer sig godt i nedture, og sende pengene ind i faldende aktiemarkeder. Langt de fleste investorer vil være bange for, at aktierne dykker yderligere og så har man jo købt for dyrt. Formår man ikke at være tro mod sin strategi, så vil man opleve, at det tabte tager længere tid at indhente. Jo færre aktier man har i sin portefølje, når markederne vender, des mindre har man også til at indhente alt det tabte med.

Sælger man ud af sine aktier, og når man ikke at komme tilbage i markedet, går man potentielt glip af de største aktiekursstigninger, der følger efter større nedture. Havde man over de seneste 20 år misset de 10 bedste dage i det amerikanske aktieindeks S&P 500, ville man i dag stå med en investering, der er steget ca. 33 pct. Havde man være tro mod sin strategi og ikke forsøgt at time køb og salg af aktier, så er man blevet belønnet med et aktiemarked, der er steget ca. 166 pct.

Som nævnt i starten er det ikke kun under nedture, man skal være sin investeringsstrategi tro. Det viser udviklingen i 2019. Kom man skævt ind i 2019, dvs. med en for lille aktieandel ift. sin strategi, så er man nok løbende blevet skuffet over afkastene. Knap 16 pct. af dette års flotte afkast på 22 pct. i globale aktier er nemlig blevet skabt i årets første kvartal. Var man sortseer ind i januar, så missede man alene i den måned ca. syv procent.

En sidste pointe er, at dette år har vist, at det betaler sig at investere. Et afkast på over 22 pct. i globale aktier og 9 pct. i europæiske statsobligationer mere end kompenserer os for den risiko, der er ved at sende pengene ud at arbejde, fremfor at lade dem stå på en bankkonto til nul procent i rente.

Har man derfor besluttet sig for at investere, så kom i gang.

BRANCHENYT
Læs også