Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Inklusion er nøgleord for fremtidens leder

Innovation kræver dygtige og vidt forskellige medarbejdere, som kan bidrage med forskellige idéer. Og sådan en mangfoldig medarbejderstab kræver ledere, som er dygtige til at inkludere alle typer af ansatte.

Innovation i fremtidens virksomheder er afhængig af ét fuldstændig afgørende parameter: Nemlig at ledere forstår at tiltrække dygtige medarbejdere, som tilsammen udgør en mangfoldig blanding i forhold til køn, alder, uddannelse, etnicitet, nationalitet, seksuel orientering og så videre. Det er en værdi i sig selv med stor mangfoldighed, så medarbejderne kommer op med så mange forskellige og originale idéer som muligt.

Men det er kun første skridt, at lederne får sammensat en talentfuld, mangfoldig medarbejderstab. At gå fra en homogen og ensidig medarbejderstab til en mangfoldig øger kompleksiteten. Det kalder på ledere, der er skrappe til inkluderende ledelse, hvor man formår at lede mangfoldige grupper og individer til de bedst mulige resultater. Inkluderende ledelse lyder måske umiddelbart underlig blødt i en ledelsesmæssig sammenhæng, men det er absolut ikke for ”bløddyr”. Tværtimod kræver det konsekvente metoder og ikke mindst meget fra lederne på det personlige plan. 

Først og fremmest skal man være dedikeret og købe ind på, at der eksisterer en stærk business case for diversitet. Modig er et andet nøgleord, fordi inkluderende ledere siger deres mening, udfordrer status quo og er villige til at tage en personlig risiko for det, de tror, er det rigtige for det fælles bedste. Inkluderende ledere er bevidste om blinde vinkler og modarbejder aktivt et miljø, der præges af intolerance over for forskellighed.

Samarbejdende er derfor et stærkt karaktertræk, der i praksis handler om at skabe et team med en fælles gruppeidentitet og fælles mål, selv om medarbejderne i udgangspunktet er meget forskellige. De ved, at hvis man ikke er nysgerrig, lærer man ikke, og så står man med et reelt problem. At være oprigtig nysgerrig forudsætter flere ting: at man kan tåle usikkerhed, at man kan tåle ikke at have styr på det hele, og at man som leder erkender, at man er ufuldstændig og kan blive beriget af andre også på lavere niveauer i organisationen. Det strider mod selvbilledet af en alvidende leder i fuld kontrol.

Tilsammen repræsenterer de stærke ledelsesmæssige karaktertræk. Mangfoldighed er vejen til succes i fremtidens virksomheder, og derfor er det i den grad værd for lederne at læse op på den inkluderende ledelsesstil.

BRANCHENYT
Læs også