Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

ECB har givet op, nu er det politikernes tur

Den nye chef for Den Europæiske Centralbank overtager forgængernes problemer. Inflationen er stadig langt fra målet, og arsenalet er udtømt.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har fået ny chef, men har samme gamle problem. Inflationen er langt lavere end målsætningen om, at den skal være tæt på to procent, og sådan har det reelt været siden 2009. Det er selvfølgelig ikke sådan, at de europæiske forbrugere står og raser nede i Lidl over, at det ikke bliver dyrere at købe ind, men den lave inflation kan ses som udtryk for, at der er plads til at gøre mere for økonomien inden for rammerne af en holdbar politik. Vi kunne have flere i job og mere i løn, end vi har, i princippet.

Problemet er, at der ikke er mere at gøre for ECB med det traditionelle værktøj, som er at sætte renten ned. Det gør ikke nogen reel forskel at gøre renten endnu mere negativ. Så er der bankens opkøbsprogrammer af obligationer, men de er kontroversielle og bliver svære at skrue op for inden for den politiske virkelighed, der er i dag.

I stedet mener den nye ECB-chef Christine Lagarde i endnu højere grad end sin forgænger, at Europas statskasser skal lette på låget og lempe finanspolitikken, altså sætte udgifter op og/eller skatter ned. Det er specielt Tyskland og Holland, hun sigter på. Men den tyske regering holder fast i, at der skal være overskud og at statsgælden skal nedbringes – blandt andet fordi arbejdsløsheden i Tyskland er lav, så det er svært at se et akut behov for lempelser.

I Danmark har vi ikke haft Nationalbanken på banen med en opfordring til de danske politikere om at bruge flere penge, nærmere tværtimod. Vores inflation er ellers endnu lavere end eurolandenes, men Nationalbanken har ikke en inflationsmålsætning. Den har en målsætning om at fastholde valutakursen over for euro, og til den brug fungerer renten stadig fint som instrument.

Det er så der, vi står nu. ECB har ret i, at lempeligere finanspolitik vil skubbe til økonomien, opsuge noget opsparing og gøre det nemmere at leve op til målsætningen om inflationen. Der er også nok at bruge penge på, for eksempel Tysklands knirkende infrastruktur og den grønne omstilling. Man kan så omvendt også godt forstå de politikere, der er bekymrede for de offentlige finanser på længere sigt, for Tyskland har ikke som Danmark en klar plan for, hvordan man skal håndtere en fremtid med stigende levealder.

Hvad bliver løsningen? Får vi en rigtig krise, skal politikerne nok komme på banen med lempelser. Men i fraværet af det skal der tænkes ud af boksen. Tre muligheder kunne være et opgør med budgetreglerne, et opgør med inflationsmålsætningen eller et opgør med reglen om, at ECB ikke bare kan finansiere et offentligt underskud med frisktrykte penge. Alle tre er sådan set i spil.

BRANCHENYT
Læs også