Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Dansk verdensrekord skaber eksportmuligheder i Colombia

En dansk delegation rejser i weekenden til Colombia for at mødes med nogle af landets kødproducenter, som har et godt øje til de verdensberømte danske landbrugskompetencer.

Artiklens øverste billede
Fredsaftalen med FARC har også skabt et magtvakuum i FARCs territorier, hvor nye illegale grupperinger nu laver uro. Læg dertil, at det vælter ind med flygtninge fra nabolandet Venezuela, der økonomisk er kørt helt i sænk. Foto: AP/Fabian Sommer

Danmark har med mere end dobbelt så mange svin som indbyggere en helt særlig verdensrekord. Med så mange svin i landet er vi nødt til at være gode til at håndtere dem. Det er vi også i sådan en grad, at danske landbrug er kendt over hele verden for at være blandt de mest effektive og videnskabelige. Det har de også fået øjnene op for i Colombia, hvor markedet for produktion af svine- og kyllingekød er i vækst. Colombianerne vil være selvforsynende, og så vil de gerne eksportere mere kød til Kina, som også er stor aftager af dansk svinekød. Det kræver, at de colombianske producenter højner fødevaresikkerheden.

Derfor er der lagt op til et godt match, når en dansk delegation bestående af Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, EKF og en række virksomheder med speciale i landbrugs- og fødevareindustri i weekenden rejser derover for at mødes med colombianske kødproducenter, der har et godt øje til dansk udstyr og knowhow.

Ud over efterspurgte kompetencer har de også et finansieringskoncept ved navn Shopping Lines med sig. En form for lån, der gør det nemt for de colombianske virksomheder at få konkurrencedygtig finansiering til indkøb af dansk teknologi.

Et marked i vækst

De danske eksportører besøger et ganske udmærket marked at lave forretninger på. Colombia har været igennem flere år med økonomisk vækst, og med god hjælp fra olieeksport, investeringer i infrastruktur og en solid stigning i privatforbruget har væksten udsigt til at fortsætte. I modsætning til flere af de andre lande i regionen har Colombia også styr på makroøkonomien med en acceptabel statsgæld og inflation.

Den danske tilstedeværelse i landet har ellers været til at overse – ikke mindst fordi Colombia indtil for et par år siden var synonym med væbnede konflikter med den marxistiske oprørsgruppe FARC, kidnapninger og kokainsmugling. I 2016 indgik regeringen dog en fredsaftale med FARC, som styrkede internationale investorers tro på Colombia. Der er blevet indgået frihandelsaftaler med USA og EU, og snart vil Colombia blive optaget i det prestigefulde økonomiske selskab OECD. OECD har derfor stillet flere forslag til, hvordan Colombia kan øge makroøkonomiens soliditet, forbedre forretningsklimaet og reducere fattigdom og ulighed.

Gamle problemer blusser op igen

Alt er dog ikke fryd og gammen. Som en del af fredsaftalen blev FARC lovet politisk indflydelse med ti pladser i parlamentet, men præsident Ivan Duque, der blev indsat i august 2018, har hele tiden været imod aftalen. Det fik for nylig oprørernes tidligere næstkommanderende Iván Marquez til at offentliggøre en video, hvor han truer med at genoptage kampen mod regeringen.

Fredsaftalen med FARC har også skabt et magtvakuum i FARCs territorier, hvor nye illegale grupperinger nu laver uro. Læg dertil, at det vælter ind med flygtninge fra nabolandet Venezuela, der økonomisk er kørt helt i sænk.

Den forværrede sikkerhedssituation har lavet ridser i præsident Duques popularitet. I slutningen af oktober fik hans parti en vælgerlussing ved lokalvalgene i Colombia og tabte borgmesterposterne i hovedstaden, Bogota, og flere andre storbyer.

Alligevel er det overordnede billede af det colombianske marked positivt. Forretningsklimaet er fornuftigt, og landets ambitiøse vækstplaner kan også give gode muligheder inden for vedvarende energi, infrastruktur og turisme.

EKF Danmarks Eksportkredit bistår danske virksomheder med finansiering af eksport. Læs mere på ekf.dk

Lars Piil Damm, chefanalytiker, EKF

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.