Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Aktiemarkedet vejrer morgenluft – igen-igen

Centralbankernes lempelige pengepolitik og færre vækstbekymringer er de to hovedårsager til, at aktierne er steget igennem det meste af 2019. Risikoen for recession er ikke længere så udtalt, og det har reduceret frygten i markedet, hvor der reelt ikke er noget alternativ til aktier.

I betragtning af, hvor meget tid der er gået med at diskutere vækstafmatning og mulig recession i løbet af 2019, har det været et ganske forrygende år at være aktieinvestor i. Det globale aktiemarked er således steget med over 25 procent i år.

Det skal retfærdigvis siges, at 2018 sluttede med relativt bratte kursfald, men kurven på aktiernes comeback siden da har været endnu mere stejl, og årets stigninger overgår klart det fald, der var i slutningen af sidste år. For 2019 er det især udviklingen i første halvår og siden midten af oktober, der er faldet gunstigt ud til fordel for aktier, mens tiden derimellem var præget af mere usikkerhed.

Der er en række gode forklaringer på, at pilene peger i den rigtige retning i år og ikke mindst lige nu. Vækstniveauet i den globale økonomi er blevet mere stabilt, og de finansielle markeder nærer ikke samme frygt for, at en recession er nært forestående, fordi vækstopbremsningen viser tegn på stabilisering – og nogle steder ligefrem re-acceleration.

Netop fordi der ikke er noget reelt alternativ til aktier i en tid som denne, er man i endnu højere grad nødt til at finde kvalitetsselskaber med stærk indtjeningsvækst.

Dernæst har der på det seneste lydt mere forsonlige toner i handelskrigen mellem USA og Kina, og det er også et klart rygstød til en positiv udvikling i aktier, fordi handelskrigen er den måske største enkeltstående risikofaktor i forhold til væksten i verdensøkonomien og dermed i sidste ende aktiemarkedet.

Samtidig ser vi fortsat, at centralbankerne viser stor vilje til at stimulere økonomierne med en lempelig pengepolitik og lave renter, der for en stor dels vedkommende ligefrem er negative.

Det er tre faktorer, der til sammen skaber et solidt grundlag for medvind på aktiemarkederne.

De lave renter gør eksempelvis, at det er meget svært at finde obligationsinvesteringer, der skaber et positivt afkast efter alle omkostninger, og det tvinger i højere grad investorer til at kigge efter risikoaktiver som aktier, når de skal placere deres midler.

I mange selskaber er kursudviklingen gået en tand for hastigt og afspejler nogle forventninger, der ikke står mål med virkeligheden.

Men man kan ikke bare investere i aktier med lukkede øjne. Netop fordi der ikke er noget reelt alternativ til aktier i en tid som denne, er man i endnu højere grad nødt til at finde kvalitetsselskaber med stærk indtjeningsvækst. Udfordringen er, at disse aktier ofte bliver dyrt prisfastsat, og det er den balancegang, man som investor skal gøre sig klart, hvis man har en målsætning om at opnå et langsigtet aktieafkast, der slår markedet. Opskriften er altså at ramme stærke selskaber, der på længere sigt klarer sig godt, til en attraktiv pris, men det er også den svære kombination at ramme.

Det er noget lettere at finde svage selskaber til en attraktiv pris eller stærke selskaber til en uattraktiv pris. I mange selskaber er kursudviklingen gået en tand for hastigt og afspejler nogle forventninger, der ikke står mål med virkeligheden. De selskaber skal man forsøge at undvige i jagten på at opnå et langsigtet positivt afkast.

BRANCHENYT
Læs også