Debat

Velkommen til rutsjebanen 2020

Det er vanskeligt at få øje på, hvad der skal få renterne til at stige i år.

Den sidste side er revet af den gamle kalender og en ny er taget i brug. Men hvad er det for et år, der gemmer sig bag de godt 360 uvendte sider?

Umiddelbart er der tale om endnu et år, hvor renterne vil forblive lave. Det er vanskeligt, lige nu i hvert fald, at få øje på, hvad der for alvor skal få renterne til at stige.

I takt med at disse ord kommer ned på papir, må jeg også straks advare om renteblindhed. En blindhed, der kommer snigende, idet vi har vænnet os til uhyre lave renter over en lang periode.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at de sidste seks ugers tid af 2019 bød på en rentestigning på 100 pct. Vi gik fra, at det toneangivende 30-årige realkreditlån var med 0,5 pct. i rente til, at det nu er med 1 pct. i rente. Det er immervæk en bevægelse. Hvis den havde været en prognose, havde den givet anledning til en vis rysten på hovedet.

Hurtige og større bevægelser er noget, vi skal vænne os til. Denne stigning var drevet af Boris Johnsons sejr i Storbritannien og handelsaftalen mellem USA og Kina. To forhold, der hurtigt kan skifte og gå i hårdknude igen.

Følsomhederne på de finansielle markeder er blevet større som følge af, at vi er kommet ned i de lave renteniveauer. Det bevirker, at 2020, der tegner til blive en balancegang mellem en økonomisk optur eller nedgang, kan blive en tur i rutsjebanen. Det vil boligejerne også få at mærke.

Realkreditlånene med de lave pålydende renter har som bekendt større kursfølsomhed end de tilsvarende lån med højere renter. Det medfører, at et lån, der umiddelbart synes attraktivt i kurs, relativt hurtigt kan skifte til at være knapt så attraktivt.

Vi fik syn for sagen i december, hvor mange boligejere lå ”åbent” i håb om, at 0,5 pct. lånet kom i spil igen. Det gjorde det ikke. Det havde således været billigere at hegne lånet ind ved opsigelsen og indgå en kurskontrakt.

Ingen kan spå om fremtiden, men i usikre tider viser værdien af forsikringer sig ofte. Det er noget, man i min optik i højere grad bør inddrage i ligningen i 2020. Det er ikke sikkert, at bare fordi det har været en god idé at se tiden an i denne slags spørgsmål de sidste mange år, at det også bliver ved med at være tilfældet.

Læs også
Top job