Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Om dæktryk, inflation og risikoen for en punktering

Den globale inflation har længe været stabil, og lige nu forbliver denne situation uforandret, men den stigende risiko er, at centralbankerne kunne blive udfordret, hvis inflationen uventet stiger.

Inflation er som luft i et bildæk. Hvis den er væk, er det svært at komme videre, og der er ligefrem en risiko for at køre i grøften. Omvendt, hvis trykket er alt for højt kan dækket eksplodere med risikoen for en alvorlig ulykke – den sammenhæng finder man også mellem inflation og et lands økonomi. Når man ser tilbage på de seneste 18 måneder, kollapsede et par lande økonomisk, hvor høj inflation var en ingrediens i nedsmeltningen (f.eks. Argentina og Tyrkiet). Dog har den største udfordring i flere ledende økonomier været en for lav inflation, eller dæktryk (grafik 1).

Globalt har den lave inflation skabt bekymringer, men omvendt har den lave inflation og de deraf faldende renter skabt glæde blandt investorerne. Den lave inflation på globalt plan er da også fortsat det, jeg betragter som en megatrend, og dermed det jeg fortsat ser som en grundlæggende langfristet udvikling i den globale økonomi. På det seneste har jeg haft denne langfristede vurdering oppe til en kritisk genovervejelse, men jeg fastholder megatrenden som mit primære scenarie, altså at den aktuelle situation med relativt lav inflation over hele kloden fortsætter. De overordnede argumenter forbliver de samme, nemlig et globalt overskud af arbejdskraft, rigeligt med energi, overskydende produktionskapacitet – og desuden fører globaliseringen til en løbende priskonkurrence...

BRANCHENYT
Læs også