Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sådan ser du, om væksten er på vej

Der er flere tegn i de finansielle markeder, man kan holde øje med for at få et tidligt varsel om vækst.

2019 bød på stigende aktiekurser og svag økonomisk vækst, og kun en af de to ting kommer med ind i 2020. Jeg tror, at væksten vil vende tilbage og aktiekurserne stige, støttet af lavere usikkerhed omkring handelskrigen og støtte fra verdens centralbanker. Men hvordan kan man se, om det holder stik?

For det første skal vi undgå nye politiske chok, nu hvor handelskrigen endelig er på retur. Det håb blev udfordret, da krisen mellem USA og Iran eskalerede i starten af januar.

Markedernes reaktion skyldtes frygt for, at olieforsyningerne kan blive afbrudt. Hvis olieprisen steg med 20-30 dollars, så kunne det have en markant negativ effekt på økonomien. Prisen på olie er nu lavere end før eskaleringen, og nervøsiteten har lagt sig igen, men der kan selvfølgelig ske en yderligere eskalering. 

For det andet skal vi kunne se væksten. Ved indgangen til 2020 var der nemlig endnu ikke klare tegn på en økonomisk forbedring. Industribarometrene steg lidt i efteråret, men tabte momentum til allersidst i 2019, og de faktiske produktionstal ligger fortsat underdrejet.

Det var dog først i slutningen af 2019, at handelsaftalen mellem USA og Kina faldt på plads, og der kan sagtens gå 1-2 måneder, før makronøgletallene reflekterer den positive effekt af dette. Ikke mindst fordi de hårde nøgletal først offentliggøres med forsinkelse.

Ideen om, at handelskrigen holdt væksten tilbage og at en aftale vil give den et løft, er imidlertid stadig kun en formodning, og 1-2 måneder er lang tid at vente på at få den bekræftet.

På den baggrund er det måske værd at tænke over, hvilke andre tegn man kan holde øje med for at få et tidligere varsel, og her kan de finansielle markeder måske hjælpe.

I valutamarkedet vil en generel svækkelse af dollaren være et tegn på, at der er tilstrækkelig med dollar-likviditet efter Feds pengepolitiske lempelse. Det er vigtigt specielt for væksten i emerging markets.

Den kinesiske valuta vil vise, om handelsaftalen har en positiv effekt. CNY handler nu til under 7 overfor dollaren og en fortsat styrkelse herfra vil være et signal om, at handelsaftalen med USA løfter Kinas vækst.

På rentemarkederne vil en stejlere rentekurve med højere lange renter og stigende inflationsforventninger understøtte et optimistisk makrosyn.

På råvaremarkederne skal man holde øje med prisen på industrielle råvarer som kobber, hvor stigende efterspørgsel vil være et udtryk for at verdens industrisektor efterspørger mere input til produktionen.

Indenfor aktier vil et positivt scenario formentlig blive akkompagneret af, at økonomisk sensitive value-sektorer som banker, energi og råvarer slår markedet.

Hvis disse tegn materialiserer sig i de kommende uger, så tror jeg, at det er et signal om, at stærkere økonomiske nøgletal er lige om hjørnet, og det vil åbne for højere aktiekurser.

BRANCHENYT
Læs også