Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Globale udfordringer kan blive Danmarks styrke

Vi står på verdensplan med nogle store udfordringer, som i den grad skal tages alvorligt. Men samtidig kan det også vise sig at være en ny mulighed for Danmark.

Indenfor de næste 10 år skal vi ikke bare reducere vores CO2-udslip med 70 pct. Der vil også blive født 1,2 milliarder flere mennesker, så verden når op på 8,5 milliarder i 2030, hvoraf 70 pct. vil bo i byerne.

Allerede nu er flere større byer da også ved at bukke under i forhold til antallet af indbyggere, manglende infrastruktur og stigende forurening. F.eks. har man i Indonesien besluttet at flytte hovedstaden Jakarta 1.000 km væk, og opbygge en helt ny by, fordi den nuværende hovedstad ikke længere kan klare presset.

Indien er et andet land, der som følge af den demografiske udvikling uundgåeligt vil stå med massive udfordringer for at få de evigt voksende megabyer til at absorbere de mange nye tilflyttere og virksomheder. Selv i Danmark oplever vi udfordringen, dog i mindre skala, hvor bl.a. København forventer en vækst på 100.000 flere tilflyttere frem til 2030. I en by som allerede er vokset med 30 pct. på bare 25 år.

Tilstrømningen mod byerne, og det dertilhørende pres på infrastruktur og forurening, kan ikke længere klares ved blot at bygge et par ekstra boligblokke eller at etablere en ny vejbane til at klare morgentrafikken. Flere byer vil simpelthen kollapse, hvis vi ikke globalt investerer massivt i smart city-løsninger. Og det er nødvendigt.

Danmark er klar med intelligente smart city-løsninger

For byerne bliver udgangspunktet for fremtidens værdikæder og dermed også på de løsninger, vi skal skabe for at sikre en bæredygtig fremtid. Der ligger derfor et kæmpe potentiale i at udvikle teknologi til smart cities og skabe nye bæredygtige løsninger baseret på byernes fremtidige behov.

Heldigvis er vi langt fremme med at afprøve intelligente byløsninger her i Danmark. I Middelfart Kommune har man f.eks. sparet 21 pct. på energiregningen ved brug af IoT - Internet of Things - mens man i Albertslund med succes benytter intelligent gadebelysning. I Gentofte bruger man intelligente rottefælder, og i København har man sat flere smart city-testcentre op.

Alle de erfaringer, vi har mht. bæredygtig teknologi og smart cities, kan vi eksportere til udlandet. For der er behovet for at nytænke byerne endnu større og langt mere akut, for fremtidens byer danner grundlaget for fremtidens samfund.

25 pct. forbedring af produktivitet i nordiske virksomheder

Erhvervsmæssigt bliver 2020’erne virkelighedens årti, hvor værdien af de seneste års mange it-investeringer for alvor vil vise sig. De seneste års test og pilotprojekter i enkelte enheder og afdelinger vil nemlig blive erstattet med brede integrationer og implementeringer på tværs af virksomheden. Det bliver et opgør med silotænkning, der vil kunne mærkes.

Analysevirksomheden IDC anslår bl.a., at 50 pct. af verdens samlede bruttonationalprodukt i 2023 vil komme fra virksomheder, der har gennemgået en digital transformation. En transformation, der ifølge IDC vil betyde, at nordiske virksomheder frem til 2025 vil få en gennemsnitlig produktivitetsforbedring på 25 pct.

Digitaliseringen kan derved skabe eksponentiel vækst for de virksomheder, der lykkedes med en effektiv digital transformation. Modsat kan de konservative virksomheder, der ikke når at gribe fremtiden - her i nutiden - risikere eksponentiel nedgang, som vi har set det med mange hæderkronede organisationer de seneste årtier.

Danmark som proof of concept

Virksomheder fra lande som Kina og USA kan virke som de naturlige kandidater til at vinde det race, da de investerer massivt i kompetencer og teknologi. Men mens de udvikler teknologien, kan vi i Danmark vinde use casen - teknikken til at afdække kravene til systemudvikling - ved at bygge innovative løsninger baseret på vores nations styrker, der kan gøre os til et ideelt testland for fremtidens bæredygtige løsninger.

For kan innovative løsninger fungere for Danmarks 6 millioner mennesker, er det en god proof of concept for alverdens mega cities. Derfor kan det lige så godt være en mindre dansk virksomhed, der om nogle år har udviklet sig til fremtidens erhvervsmæssige fyrtårn, hvis de formår at udtænke løsninger, hvor teknologi møder impact og skalering.

Vi skal derfor sikre, at de danske små og mellemstore virksomheder (SMV’ere) kommer på banen, og skaber partnerskaber, så vi kan konkurrere globalt. Over 90 pct. af danske virksomheder har under 10 ansatte, men kun 30 pct. af dem er højt digitale, hvorimod tallet er 75 pct. for de store virksomheder. Så der ligger et kæmpe potentiale i at fokusere på at løfte de danske SMV’er, for de skal sikre Danmarks vækst nu og i fremtiden.

BRANCHENYT
Læs også