Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Corona: Derfor er den finansielle logik forskellig fra den kliniske

Det finansielle marked ser på udbruddet af coronavirus med lidt andre briller end sundhedsmyndighederne.

Corona rammer verden

De seneste dage er antallet af rapporterede smittede og døde af coronavirus blevet ved med at stige. Stigningen har ikke afstedkommet en markant stigende risiko for, at den globale økonomi varigt vil komme til at lide herunder. Der er en række grunde til, at finansmarkederne er afkoblet tabstallet, og det er helt sædvanligt.

Antallet af døde i forhold til coronavirus er aktuelt desværre tæt på at være 4-cifret, og risikoen for at tallet kan og vil stige yderligere, er meget stor. Uden for Kina ser vi alle sammen til lidt fra distancen og håber det bedste. Investorerne har efter en indledende frygtsom periode indtaget en »det går nok ikke så slemt«-attitude, som jeg tror der blandt andet kan være fire årsager til.

WHO erklærede for lidt mere end en uge siden, at coronavirus var en form for global undtagelsestilstand. Det er en god nyhed på en trist baggrund. Trist, fordi mange er smittede og døde, men god og opløftende, fordi det får sundhedsmyndighederne globalt til at arbejde sammen efter identiske retningslinjer. Det øger alt andet lige mulighederne for at få inddæmmet sygdommen.

Coronavirusset har sit udgangspunkt i Kina, og uanset om smitterisikoen globalt er til stede, blandt andet fordi vi rejser mere end nogensinde før, er den finansielle logik hos investorerne, at smitten, udbruddet og sygdommen først og fremmest er et kinesisk anliggende, mere end det for alvor vil få en meget stor global betydning.

De finansielle markeder er en speciel størrelse. Alt bliver vejet, målt og indregnet i finansielle størrelser i realtid. Selv om spredningen af coronavirus går hurtigt, er det for intet at regne imod den effekt, nyheden om en måske-epidemi har for investorerne. Spredningsfaktoren er ”risikopræmien”; den faktor, som i mange henseender er den væsentligste årsag til, at virksomhedsværdier målt i børsoptik og –logik svinger langt langt mere, end der langsigtet er økonomisk belæg for. Nyheden om corona spreder sig som en steppebrand, mens investorerne reagerer med lynets hastighed.

Investorerne betragter derudover også corona med matematiske øjne. Hvis overskrifterne og historierne fortæller om spredningen fra 100-200-300-400; altså i hundredevis, regner investorerne på, om smitten matematisk og procentuelt udvikler sig med en stigende eller aftagende vækstrate.

Aktiemarkederne er stedet, hvor glæder forvandles til klingende mønt, mens negative nyheder bliver omregnet til tab. I realtid.

Bevægelsen fra 100 til 200 døde er en fordobling. Den næste ”+100” fra 200 til 300 er derimod ”kun” en stigning på 50 pct. De næste følgende op til eksempelvis 600, vil have stigningsprocenter på henholdsvis 33, 25 og 20. Antallet stiger, men det sker med aftagende stigningstakt. Logikken er, at vækstraten ikke kun er aftagende, men at den på et tidspunkt nærmer sig nul. Det afgørende er i den henseende at vækstraten aftager.

Aktiemarkederne er stedet, hvor glæder forvandles til klingende mønt, mens negative nyheder bliver omregnet til tab. I realtid. Mellemregningerne svinger over tid og er lidt som en politisk meningsmåling. Jo flere data du har, jo tættere kommer du på det endelig resultat og vice versa. Få data og stor usikkerhed reducerer dog ikke investeringslysten; snarere tværtimod.

De samlede estimerede værdier og økonomiske effekter af en bestemt hændelse kan kortsigtet svinge meget om det, som viser sig at være den ”sande værdi”. Oveni kommer dommedagseffekten af at en krise bliver forudsagt 20 gange, og de 19 af dem viser sig at være falske signaler og finansielt røgslør. De 19 falske er dog ikke ”spildte”. Kriser får kurserne til at svinge. Udsving er statistisk set risiko, som giver alibiet for langsigtet at forvente et bedre afkast i aktier i form af et risikotillæg.

BRANCHENYT
Læs også