Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

I torsdags ville Jesper Buch fra Løvens Hule afskaffe demokratiet

Jesper Buch har taget et frisk livtag med det plaprende folkestyre. Det skal han ikke høre et ondt ord for. Men...

Det er sket før. Det vil ske igen. Og det skete i torsdags: En erhvervsmand tog bestik af den rodebutik, der hedder demokrati, og foreslog magten overdraget til rigets bedste mænd.

Erhvervsmanden var denne gang Løvens Hule-investoren og Just Eat-stifteren Jesper Buch.

Jesper Buch skrev på Linkedin, om det ikke var værd at prøve at sætte 75-100 håndplukkede mænd m/k til at styre staten i stedet for de 179 i Folketinget. For en periode på otte år. Jesper Buch gav herefter debatten fri med ordene:

»Vil folket turde at investere otte år i den tanke? Jeg gør...«

Nej. Dette er ikke noget karaktermord på tidens største erhvervsikon. Jesper Buch er blevet skabelonen og målestokken for, hvad en succesfuld iværksætter er, og hvordan man når derhen. Han er den eneste i Danmark, der kan få hr. og fru Gennemsnit til at leve med i, om en forretningsidé holder.

Hvis den ikke holder, har han folkelig licens til at knibe øjnene sammen og losse taburetten væk under et menneske, der havde tænkt sig en karriere som millionær. Gerne hurtigt og mod 15 pct. af virksomheden. Skrid, pomfrit.

Jesper Buch er også en mand, der bliver lyttet til. Da han i sidste uge sagde tak for denne sæson af Løvens Hule, fik hans opslag astronomiske 600.000 visninger på Linkedin.

Der var også godt træk i kommentarsporet, da Jesper Buch i torsdags foreslog at erstatte folkestyre med ekspertstyre. Baggrunden var en flere dage lang krig i medierne mellem et radikalt folketingsmedlem og en partisekretær fra Dansk Folkeparti om brugen af en elevator på Christiansborg. Hårkløveri i tredje potens.

Jo. Dette er et opgør med Jesper Buchs tanke. Tanken er, at man må kunne styre et land, som man styrer en virksomhed. Tanken er også, at 179 politikere, der er i evindelige konflikter om alt fra elevatorer til kommunal udligning, som synes at søge problemet i enhver sag frem for løsningen, og som har papirtynd erhvervserfaring, må kunne erstattes af noget bedre.

Tanken er ikke ny. Den 14. november 1940 henvender en kreds af fremtrædende erhvervsfolk sig til kongen og henstiller til, at han indsætter et ekspertstyre uden binding til Folketinget. Højgaardkredsen er inspireret af Tyskland. Her er rodebutikken for længst afskaffet. I Tyskland er ingen konflikter om bagateller, ingen partistridigheder og ingen ævl og kævl. Her er der fælles mål og handlekraft.

Tanken om at erstatte 179 uenige politikere uden erhvervsbaggrund med noget bedre kom også op i 1980’erne. Blandt andet i en variant, hvor MF-lønnen skulle flerdobles, så topledere fra erhvervslivet ville kæmpe for at vinde et folketingsmandat.

Bestyrelsestanken blev også luftet. I stedet for at skændes skulle politikerne sætte fælles målsætninger op. Danmark skulle betragtes som en virksomhed, med vækst og afkast som succesparametre.

Men Danmark er IKKE en virksomhed. Hvis man betragter de stemmeberettigede borgere som aktionærer, så er de indbyrdes uenige om helt grundlæggende forhold. Det er en absurd tanke, at de "aktionærer", der føler sig repræsenteret af Nye Borgerlige, skulle kunne lægge en fælles strategi for Danmark sammen med de "aktionærer", der føler sig repræsenteret af Enhedslisten.

Men hvad så med demokratiet? Rodebutikken? Kan den virkelig ikke effektiviseres? Muligvis, men rod er måske demokratiets store styrke.

Styrer, hvor håndplukkede mænd kører butikken, bruger ofte store ressourcer på at holde sig ved magten. Mændene kører muligvis landet som en virksomhed, med de bedst kvalificerede som topledere og bestyrelse, men undervejs er der meget at passe. Rivaler skal fængsles, politiske modstandere overvåges, oprør slås ned, medier kontrolleres, og bestikkelse kradses ind og fordeles.

Rod er i den sammenhæng billigt. Det er muligvis hovedrystende, at en radikal politiker og en sekretær fra Dansk Folkeparti bruger demokratiet til at skændes om en elevator på Christiansborg, men det er i hvert fald billigt. Og ret billigt sluppet.

Som den engelske premierminister Winston Churchill sagde under Anden Verdenskrig:

»Demokrati er den værste styreform med undtagelse af alle andre, som hidtil er blevet afprøvet«.

BRANCHENYT
Læs også