Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Negative renter er nu markedsafkastet for kontanter

Da Jyske Bank for seks måneder siden tog hul på debatten om negative renter, tog banken en for holdet.

Debatten om de negativ renter fortsætter. Det har været svært, men er langsomt ved at blive nemmere at forklare, at negative renter bliver en naturlig del af hverdagen og en samfundsomkostning, som bankerne ikke kan bære. Ret beset er negative renter markedsafkastet for kontanter. Hverken mere eller mindre.

Det er seks måneder siden, at Jyske Bank tog hul på debatten om de negative renter. Det var dengang, Jyske-topchef Anders Dam & Co. tog en for holdet og annoncerede, at meget formuende danskere med en stor sæk fyldt med gulddukater blev pålagt at betale for de kontanter, som de havde stående i banken.

At det blev netop Jyske Bank, som skulle sende prøveballonen til vejrs, var en naturlig konsekvens af, at Jyske Bank ikke, som Danske Bank og Nordea, var viklet ind i dårlig omtale. Jyske Bank var altså den største af de banker, som kunne gøre noget og tage fat på sektorens udfordringer.

Samtidig har Jyske Bank oplevet en meget stor tilstrømning af kontanter og har en stigende udfordring med kontante midler, som i overvejende grad efterspørger en parkeringsplads med den/de laveste afgifter.

Der er sket meget på seks måneder. 7,5 mio. var kun en prøvegrænse. Den er siden faldet af flere omgang, og det er på sin vis naturligt, at det er netop Jyske Bank, som nu selv har flyttet den ned til 250.000. Grænsen kan være lavere, hvis kontante penge er det eneste mellemværende, som kunden har med banken, og samtidig starter grænsen allerede ved den første krone, hvis det handler om pensionsopsparing, som ikke er investeret. Nultolerance overfor kontant pensionsopsparing er Jyske Bank ikke alene om.

I takt med at grænserne er faldet, og de negative renter har bredt sig til andre opsparingsprodukter, er debatten om, hvorvidt de negative renter er rimelige, ikke accelereret væsentligt. Ting tager tid, og bevidstheden om at rentekurven ikke lyver, men afspejler virkeligheden, er ved at indfinde sig. Det er umuligt igennem en kontant placering i en hvilken som helst dansk statsobligation med en vilkårlig løbetid at undgå et negativt afkast. Negative renter er markedsafkastet på kontanter.

Aktuelt er satsen på -0,75 pct. Når den er konform, er det fordi, det er Nationalbankens sats for indskudsbeviser. Den er tydelig, transparent og let genkendelig. Det er hverken hokus pokus eller sektoraftaler, der ligger bag.

Der er, desværre, ikke udsigt til, at de negative renter forsvinder lige med det samme. Forwardkurverne indikerer, at markedsafkastet af kontanter kan forblive negative i mindst fem år endnu og måske endnu længere. Flere banker vil sende samfundsomkostningen ved store opsparingsoverskud og meget lav inflation, som holder centralbankerne i stimulansmodus, videre til kunderne. Satserne vil falde og ultimativt vil alle priser på opsparingsprodukter afspejle markedsvilkårene.

BRANCHENYT
Læs også